Алергиите засягат все повече деца и възрастни в световен мащаб - как да се справим?

Article title 2


По данни на световната здравна организация  алергиите заемат трето място по честота след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, като очакванията са, че съвсем скоро те ще станат водещи. Около 20% от българите страдат от сенна хрема, а в световен мащаб хората засегнати от нея са над 1 милиард души. Прогнозите сочат, че през 2050 г. всеки втори жител на Земята ще бъде застигнат от поне едно алергично заболяване.

 

КАКВО Е АЛЕРГИЯ?

Алергията е реакция на тялото, предизвикана от свръхчувствителност към някакъв причинител. Всъщност проблемът идва от лъжливото алармиране на имунната система. При нормално функциониране, имунната система може да  разпознава и отстранява вредните причинители. Тя лесно може да различи безвредните за организма вещества, от вредните. При хората с алергия, имунната система погрешно идентифицира безвредно вещество като заплаха, запознава с него В-клетките и ги “обучава” да образуват антитела, които увреждат собствените тъкани. Това е първо познанство с алергена – било то прашец, храна или лекарство, към което се развива алергия. Нарича се сенсибилация, тоест промяна на чувствителността на тялото към конкретно вещество.

 

Всички последващи контакти водят до изявени възпалителни реакции в тялото. Следователно алергията – това е нежелан, анормален имунен отговор към безвредно за други хора вещество, наричано алерген.

 

КОИ СА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА АЛЕРГИИ?

Причинителите на алергии могат да бъдат разнообразни, но най-разпространеният сред тях е поленовата алергия, която е характерна за пролетта и се предизвиква от цъфтежа на най-различни треви и дървета. Сред най-честите са осила Амброзия /Ambrosia elatior/. Прашецът на амброзия може да се разпространи от вятъра на стотици километри и е честа причина за респираторни алергични реакции. Поленова алергия може да бъде причинена също от цъфтежа на брезите, върбите, тополите, тревата и глухарчетата, липите, житните растения и други.

 

Клиничните прояви на алергии към цветен прашец от растения са алергичен ринит, алергичен конюнктивит или бронхиална астма.

 

Други видове алергени

 

Някои хора развиват алергии към храни, други към лекарства, трети към ухапвания от насекоми, четвърти при контакт с различни вещества или прахови частици.

 

За диагностицирането на алергичните реакции съществуват различни кожни и кръвни тестове, а лечението им започва първо с избягване на достъпа до алергена.

 

  • при децата

 

Често срещано състояние при децата е проявата на атопия, което в основата си е генетично предразположение към образуване на антитела IgE в отговор на малки количества алергени. Рискът едно дете да развие Ig E медиирана алергия e 40-60%, ако и двамата родители са атопични. Атопията може да се прояви като дерматит, атопичен конюнктивит, ринит или астма.

 

Най-честата проява на алергия, особено на поленовата или праховата е СЕННАТА ХРЕМА.

Проявява се с често кихане, запушване на носа и воднист обилен секрет, кашлица, задух или бронхоспазъм. Сенната хрема може да се появи на всяка възраст, но обикновено възниква между 8-20-годишна възраст и рядко след 40-годишна възраст.

АЛЕРГИЧНИЯТ КОНЮНКТИВИТ също често съпътства сезонния алергичен ринит. Той се изразява в зачервяване, парене и сърбеж в очите, подуване на клепачите и сълзене. Други признаци на алергична реакция са появата на обрив по тялото или ушна инфекция. За разлика от обикновената хрема, за сезонния ринит е характерно воднист секрет от носа, както и сърбежа в очите и носа.

Сенната хрема, може да атакува детето ви или вас още тази пролет, затова трябава да сте особено внимателни за симптомите, още повече ако детето ви е на възраст между 2 и 5 години. За разлика от хранителните, сезонните алергии обикновено не се изявяват при кърмачета и малки деца до 2 годишна възраст.

Най-доброто, което може да направи човек, когато страда от алергии е да избягва контакт с причинителя,но когато става дума за сенна хрема или алергия от полени, това практически е невъзможно.

 

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ СЕННА ХРЕМА И АЛЕРГИЧЕН КОНЮНКТИВИТ?

 

При АЛЕРГИЧЕН КОНЮНКТИВИТ

 

 Потърсихме за мнение Д-р Анелия Апостолова – специалист по очни болести, ДКЦ- 2, гр. София, която ще ни разкаже повече за алергичните конюнктивити и за това как ЛАКРИМИЛА  облекчава алергиите.

 

 

 

 

 

„Алергичните конюнктивити всъщност са група заболявания включваща: остър алергичен конюнктивит, сезонен и целогодишен конюнктивит, както и три хронични заболявания –атопичен, вернален и гиганто-клетъчен конюнктивит.

Сезонният алергичен конюнктивит се обостря през пролетта и се активира до края на лятото, а целогодишният има множество моменти на изява и стихване. Характеризира се със сърбеж и наличие на фоликули, и папили. Острият алергичен конюнктивит протича с обилно сълзотечение, сърбеж, зачервяване, светлобоязън, оток на конюнктивата. Обикновено той засяга и двете очи. Едновременно с конюнктивита често възниква и ринит с кихане и кашляне.

 

 

Диагностицирането на алергичният конюнктивит е редно да се извърши от офталмолог, тъй като при самолечение или неправилно лечение алергичната реакция може да се влоши.

 

За да бъде лечението адекватно, от изключителна важност е да се установи точният алерген, причиняващ реакция на непоносимост, и максимално да се елиминира възможността за контакт с него.

 

При наличие на алергичен конюнктивит аз препоръчвам и изписвам употребата на ЛАКРИМИЛА. Това e фито продукт, който облекчава раздразнения в очите и прояснява зрението.

 

ЛАКРИМИЛА спомага за намаляване на пристъпите на алергични реакции и подпомага останалите противоалергични средства, които се предписват, за да подейства за цялостното отстраняване на проблема.

 

Продуктът е много подходящ при алергичен конюнктивит, защото отмива алергените и успокоява дразненето в очите. Билковата комбинация дава възможност на окото да се справи с лекота. Освен това, факт е, че все повече хора вече предпочитат да лекуват очите с хомеопатия, особено когато се отнася за деца.

 

УНИКАЛНОТО НА ЛАКРИМИЛА е в състава. Няма друг такъв продукт, който да представлява комбинация от дестилираните води на пет вида билки, без съдържание на никакви консерванти. НАПЪЛНО ЧИСТ, ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ СЪБРАЛ В СЕБЕ СИ ПОЛЕЗНОТО ДЕЙСТВИЕ НА ПРИРОДАТА!

 

Съдържа дестилирани води от билките Очанка, Дива бяка тиква, Арника, Лайка и Седефче, които оказват изключително благоприятно въздействие върху очите. Другото, което държа да подчертая е, че ЛАКРИМИЛА е в монодози, а това е от съществено значение, тъй като по този начин капките са изключително практични и могат да се поставят навсякъде и по всяко време.

 

Няма ограничение за възрастта, в която могат да се прилагат. За бебета навършили 6 месечна възраст и деца до 3 години допустимата дневна доза е по една капка във всяко едно око. За останалите: по 1-2 капки във всяко око, 2 или 3 пъти на ден.“

 

ПРИ СЕННА ХРЕМА

 

 

ЛИХЕНСЕД СПРЕЙ ЗА НОС е медицинско изделие, което е изключително подходящо при наличие на сенна хрема  свързана със запушен нос, обилна водниста  секреция и сърбеж в носа. Той облекчава симптомите свързани с възпалението на носната лигавица като я почиства и предпазва. Намалява възпалението благодарение на съдържащите се в него екстракти от исландски лишей и котешки нокът, прополис и етерични масла от евкалипт и клек.

 

Съдържа и морската вода, която почиства лигавицата, намалява нейното набъбване и облекчава дишането. Съдържащите се в исландския лишей полизахариди създават филм предпазващ и овлажняващ носната лигавица. Бариерният ефект, който спреят за нос ЛИХЕНСЕД притежава  блокира алергените. 

 

За действието на ЛИХЕНСЕД при алергични реакции, с вас споделяме и  мнението и на д-р Мария Томова - Специалист - Вътрешни болести и обща медицина, гр. София, ОПЛ в 17-то ДКЦ. С над 20 годишна практика.

 

 

 

 

Лихенсед е уникален продукт с много добро действие върху горните дихателни пътища. Вече имам доста опит с продуктите ЛИХЕНСЕД , както при децата, така и при възрастните. Предписвам ги при различни случаи на възпаления на горните дихателни пътища, включително и при алергични реакции и сенна хрема.

 

Алергиите се проявяват целогодишно, а не само през пролетта или есента, а броят на пациентите с алергични реакции, нараства все повече, с всяка изминала година. На тях, аз горещо препоръчвам продуктите ЛИХЕНСЕД за облекчаване на симптомите на запушен нос, обилен воднист секрет или кашлица.

 

ЛИХЕНСЕД СПРЕЙ ЗА НОС е изцяло природен продукт, който е много подходящ за хората страдащи от сенна хрема. Подходящ е при ринити, които много често бързо тръгват надолу и възпалението може да засегне дихателните пътища. Помага също при отити и синуити. Продуктът има меко и балансирано действие с бариерен и овлажняващ лигавицата ефект.

 

Препоръчвам всички продукти от серията ЛИХЕНСЕД  било то спрей, пастили или сироп, да се поддържат в домашната аптечка. Исландският лишей, който влиза в състава им има имуностимулиращо действие, така че е съвсем резонно да се ползват и като профилактика. Разбира се трябва да отбележим и мощното действие в тази посока на прополиса, който влиза в състава им. “