Д-р Христо Кирилов, гр. София - за уникалните свойства на коластрата

Article title 2


Доктор  Христо Кирилов, гр. София е с 25 години стаж като лекар с две специалности – Вътрешни болести и Обща медицина. Допълнителни квалификации: Конвенционална ехография, Хомеопатия – Боарон Франция и Немски Хомеопатичен Съюз / DHU / , Нутрилогия и диетология, Спешна помощ, Ергономия - лектор към АЕБТРИ

Коластрата това е първата храна за всяко новородено /млекопитаещо/. Уникален хранителен продукт, който има ролята да предпази, адаптира, захрани и стимулира множeство процеси в новороденото. В древната източната медицина е наричана „Извор на младостта“ поради следните ефекти върху човешкия организъм:


● Предпазва тялото от бактерии и микроби. Повишава съпротивителните сили спрямо вирусни и бактериални инфекции. Подсилва и укрепва имунната система

● Ускорява заздравяването на раните и възстановяването на тялото.

● Има добър ефект при алергии и намалява техните неблагоприятни реакции.

● Спомага за качване на мускулна маса, регулира теглото предпазвайки тялото от изгаряне на глюкоза и по този начин помага за нормалното
развитие на децата и спомага при растежа им.

● Спомага за укрепване на костната плътност и подобряване еластичността на
кожата

● Повишава издръжливостта и работоспособността и увеличава жизнената
енергия

● Подобрява настроението и емоционалното състояние, като предпазва от
депресия

● Забавя стареенето и подмладява организма. Удължава живота.

● Подобрява издръжливостта на организма спрямо тежки физически
натоварвания

Именно тези качества правят коластрата уникален продукт, който се използват в съвременната медицина предимно за неспецифична имуностимулация и укрепване на организма при заболявания причинени от вируси, бактерии, гъбички и някои паразити.

Kоластрата има следните предимства свързани с нейният уникален състав:
- Натурален продукт, без синтетични добавки
- Неспецифичен имуномодулатор, който влияе и на пасивния и на активния имунитет. Почти всички имуномодулатори повлияват клетъчния или хуморален имунен отговор на пациента, за което разбира се е необходимо време. Реакцията е от типа стимул, синтез на имуноглобулини или образуване на клетки и отговор, като този процес продължава средно 72 часа.


При коластрата имуноглобулиите са в готов вид и то от всички варианти /остро фазови IgM, секреторни IgA, специфични IgE, имунна памет IgG./ По този повод някои я наричат имунитет наготово.

Приема на коластра има практически незабавен ефект, както върху развиващи се инфекции, така и като превенция в епидемична обстановка
или контакт с болен.


- Коластрата съдържа Цитокини - Развитието на ефективен имунен отговор включва лимфоидните клеткии клетките на възпалителния отговор.
Взаимодействията между тези клетки се влияят косвено от група белтъци – цитокини. Цитокините са нискомолекулни регулаторни белтъци или
гликопротеини, секретирани от белите кръвни клетки, както и от други клетки, в отговор на редица стимули. Тези белтъци взимат участие в
регулирането на развитието на имунните ефекторни клетки, а някои от тях притежават директни ефекторни функции.


- Интерлевкин 10 - взаимодейства с макрофагите и увеличава цитокините. Активира В клетките. Стимулира Т хелперите които контролират и регулират имунния отговор.

- Олиго и полизахариди които регулират пенетрацията на микроорганизми през чревната стена.

- Витамини – А,Е, С и цялата група В

- Минерали и микроелементи - коластрата съдържа Натрий, Хром, Цинк, Магнезий, Калций, Желязо, Фосфор, Калий и то в достатъчни количества.
- Съдържанието на хормонактивни фактори, който стимулират регенеративните процеси :


● Фактор на растеж на епителната тъкан /ЕGF/ - стимулира възстановяването на тъканите и зарастването на наранени и деформирани
участъци на храносмилателния тракт.

● Инсулин-подобен фактор на растежа /IGF-1/ - фактор, който е изключително важен при растежа на мускулните и костни клетки.


● Трансформиращи фактори на растежа А & В /ТGF А & B/ - стимулиращ фактор, който е важен при възстановяването и зарастването на наранените места.


● Хормон на растежа /GН/ - важен е за нормалното израстване на човек и спомага за развиването на максимален генетичен потенциал.

Работя с продукта Имунокол Перфект в трите варианта – Имунокол Перфект био 0+ /течна/ , Имунокол Перфект /капсули/ и Имунокол Про Био /комбинация с пробиотик/.


Използвам тези продукти както за лечение на остри заболявания, така и за профилактика на същите и при деца и при възрастни. Комбинацията с пробиотик е особено подходяща за гастроинтестиналните, свързани с горно и долно диспептичен синдром инфекции. Течната коластра е предназначена за деца, но често се ползва от възрастни. Технологията на производство / студена обработка /позволява да се запазят
биологично активните субстанции в коластрата. Имам пациенти които използват продукта за „разкрасяване“ или по бързо възстановяване при физически натоварвания. Продуктът се ползва и при следните хронични проблеми заедно с основното лечение :

● При ревматоиден артрит, може да намали възпалението.
● При остеопороза и остеоартроза, спомага за изграждане плътността на костите.
● При трансплантация, имуноглобулините биха могли да помогнат за намаляване на гъбичните и бактериални инфекции.
● Цитокините в коластрата помагат срещу рака, защото притежават мощни интерлевкини.
● При алергични състояния.
● При затлъстяване може да помогне на тялото да усвои по-добре храната.


Въз основа на досегашния ми опит и добрите отзиви от моите пациенти, със сигурност ще работя и за в бъдеще с този продукт, като се надявам да натрупам опит и с други показания за приложението му.