Д-р Икономова: Защо спортуващите са предразположени към ставни проблеми и как могат да се предпазят?

Article title 2


Ставите са основният двигател на нашето тяло, затова е нужно да се отнасяме към тях с грижа и внимание всеки ден. Динамиката на ежедневието обаче често ни излага на изпитания, които им вредят и в дългосрочен план могат да доведат до постоянна болка и износване на ставния хрущял. Изтощителните тренировки и натоварванията при спортистите също имат пряко отношение към здравината на ставите и костите. Спортистите са предразположени към по-бързо износване на ставите и сухожилията, затова навременната грижа и превенцията са изключително важни за предпазване от ставни проблеми. Ако и вие спортувате активно тази статия е точно за вас.

 

За всичко свързано с потенциалните ставни проблеми, превенцията и грижата, която дължим на ставите си, за да избегнем травми и претоварвания, разговаряме с Д-р Виолетка Икономова - началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Специализирала неколкократно в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония. 

 

Д-р Икономова, защо спортистите са предразположени към ставни проблеми? 

 

При прекомерното натоварване типично за спортистите, хрущялът, който покрива ставните повърхности се износва. Той не може да функционира пълноценно и да изпълнява ролята на „амортисьор”, поемайки натоварванията, затова с времето се нацепва, а това води до промяна на субхондралната кост. Образуват се остеофити, което довежда до деформация на ставата. Много характерно е развиването на ранна остеоартроза или ошипяване на ставите при професионалните спортисти, в резултат на продължителните свръхнатоварвания, които те извършват. Спортистите често получават и травми, които могат да са причината за различни наранявания, възпаления и болки, свързани със ставите. Независимо от конкретната причина, довела до ставен дискомфорт, при всички се наблюдават някои общи характеристики: слаба лубрикация, болезненост при движение и повишени нива на хормоните простагландини, отговорни за възпалителния процес и болката; изтъняване на ставния хрущял. Тъй като в ставния хрущял липсват кръвоносни съдове, които да му доставят хранителни вещества, той се храни от синовиалната течност, която се намира вътре в ставната капсула, а с времето нейната роля на лубрикант намалява и хрущялът започва да страда.

 

За да се избегнат травми и претоварвания е важно да се спазват няколко съвсем простички правила: 

 

- Адекватно загряване преди тренировка, умереност и точна периодичност на тренировките – без да са прекалено дълги или да се извършват прекалено често. 

 

- Нужно е да се отделя достатъчно време за почивка на тялото, която да позволи на ставите, сухожилията и мускулите да се възстановят достатъчно добре от тежките тренировки. 

 

- Важен е разбира се и приемът на адекватните хранителни вещества, които да подпомогнат правилното функциониране на тялото.

 

Кои са най-често срещаните ставни заболявания при спортистите?

 

Артрозата е сред най-често срещаните ставни заболявания при спортистите. Поради постоянното претоварване хрущялa, който покрива повърхността на ставите се износва, разтяга се и изтънява. Когато хрущялът се износи и изтънее напълно, в някои части от ставните повърхности може да се стигне до оголването им и пряко „триене“ между костите, изграждащи ставата. 

 

Артритите са друга група ставни заболявания, от които са засегнати най-вече бившите спортисти. Двете най-често срещани форми са остеоартрит и ревматоиден артрит. За остеоартритът е характерно влошаване състоянието на хрущяла в краищата на костите. Той става груб и причинява все повече триене и болка. Ако не се лекува и не се контролира, може да бъде много изтощително за спортисти, подложени на тежки тренировки. 

 

Нерядко се сблъскваме и с различни травми, причинени по време на спорт: изкълчвания, навяхвания и прекомерни разтягания, счупвания, които водят до разтягане и разкъсване на сухожилията, ставните капсули или счупвания на кости. Честа спортна травма е и разкъсването на менискуса с увреждане на хрущяла в колянната става. Тендинитът пък е възпаление на сухожилие, причинено при често повтарящите се движения, типични за някои спортове или вследствие на внезапно нараняване.

 

Защо превенцията е важна?

 

Терминът „превенция“ идва от латински и означава защита, предпазване от и избягване на негативни фактори, взимане на предварителни мерки. Спортистите са предразположени към по-бързо износване на ставите и сухожилията. При начални оплаквания и при претоварване със спорт е добре да се приемат хондропротектори, най-често под формата на хранителни добавки, които да подпомогнат възстановяването на ставния хрущял. Независимо дали става въпрос за спортисти или не, след 35-40-годишна възраст е добре да се прави периодично курс на прием на хранителни добавки, съдържащ основните съставки за подхранване на ставния хрущял.

 

Как по-бързо спортистите да се върнат в играта?

 

Как да изберем работещ продукт? Какво трябва да бъде съотношението и точната комбинация от съставки, за да даде оптимално добри резултати?

 

Освен изключително важните глюкозамин и хондроитин, има още една ключова съставка и това е хиалуроновата киселина, която естествено се съдържа в тялото и е основна част на синовиалната течност. Тя може значително да подобри състоянията, свързани със спортни травми и износване на ставния хрущял. Хиалуроновата киселина действа като лубрикант в ставите, намалява възпалението и стимулира заздравяването. Това може да доведе до намаляване на болката и да подобри обхвата на движение, което да помогне на спортистите да възобновят физическата си активност. Важно е да се знае, че не всички видове хиалуронова киселина са еднакви и се абсорбират добре от организма, затова учените са разработили специална нискомолекулна хиалуронова киселина, която има няколко пъти по-добра биоусвоимост в тялото за разлика от обикновената.

 

Още нещо, което трябва да отбележим е, че между хиалуроновата киселина и възпаленото място в ставата съществуват антагонистични взаимоотношения, тъй като възпалението разрушава хиалуроновата киселина и намалява клетъчната способност за продукцията й. Затова е необходимо да се атакува с продукт, който да предотврати възпалението и в същото време да облекчи болката и дискомфорта. Но само хиалуроновата киселина не е достатъчна, за да доведе до трайно отстраняване на проблема. Необходима е комплексна и добре балансирана формула с най-важните компоненти, за да се осъществи една пълноценна протекция и подхранване на ставите и сухожилията.

 

В тази връзка препоръчвам на моите пациенти Абофлекс Голд, който е резултат от изключително научно постижение и отговаря на всички изисквания за висококачествен продукт с много добро действие и бърз осезаем ефект. Отличителното при Абофлекс Голд е способността му да работи в дълбочина с цел трайно отстраняване на причината, довела до ставния дискомфорт, като изгражда, укрепва и възстановява ставния хрущял и помага за изграждане на добрата костна структура.  Той подхранва сухожилията и улеснява движението. Абофлекс Голд подобрява вискозитета на синовиалната течност /лубрикация/, редуцира болката и отока в ставата и води до укрепване на ставния хрущял в натоварените зони. 

 

Абофлекс Голд е особено подходящ за хора, подложени на тежки физически натоварвания и активно спортуващи, както и за хора, претърпели операция на ставите. Чудесно попадение е и за хората в напреднала възраст, тъй като с възрастта хрущялът се износва, синовиалната течност се изменя и губи еластичните си свойства. Ставите стават уязвими и крайният резултат е ограничена подвижност и липса на стабилност в тях.

 

Синергичният ефект на съставките:

 

Абофлекс Голд съдържа Глюкозамин, Хондроитин, МСМ, Нискомолекулна хиалуронова киселина, Манган и Витамин С, както и Кетостерони от Cissus quadrangularis L, които спомагат за поддържането на нормалното състояние на ставите, костите и сухожилията. Всяка една съставка играе своята съществена роля в цялостното укрепване и заздравяване на ставите. 

 

Глюкозамин сулфат е естествена съставка на съединителната тъкан и има структуроукрепващо действие в организма. Той служи и за производството на синовиалната течност, която подпомага работата на ставите, като намалява тяхното триене. 

 

Хондроитин сулфат има способността да задържа водата в дебелината на хрущяла под формата на водни кухини, което увеличава силата на съединителната тъкан. Той стимулира синтеза на хиалуронова киселина и укрепва структурите на съединителната тъкан (хрущял, сухожилия). За производството на Абофлекс Голд се използва хондроитин, произведен от говежди сухожилия, чието високо качество е тествано в лабораторни условия.

 

МСМ (метилсулфонилметан) играе важна роля за образуването на кератин, колаген и еластин, които допринасят за нормалното състояние на мускулите, костите, ставите, вътрешните мембрани и кожата. Допринася за нормалното състояние на хрущялите, подобно на глюкозамина и хондроитина.

 

Хиалуроновата киселина е важен структурен компонент на ставния хрущял и синовиалната течност и действа като смазващо вещество, метаболитен медиатор и филтър. Тя е главен компонент на съединителната тъкан и заедно със свързаните с нея белтъци изгражда основата на междуклетъчното вещество. Естествен антиоксидант, който допринася за нормалното състояние на ставите.

 

Неслучайно Абофлекс Голд съдържа нискомолекулна хиалуронова киселина (<50 kDa – кило Далтона), тъй като в този си вид тя е много по-лесноусвоима от клетките. Ниското молекулно тегло гарантира пълноценна абсорбция през храносмилателния тракт. Освен, че е във форма за орален прием, хиалуроновата киселина в Aбофлекс Голд е и с много висока дневна доза - 96 mg. Нискомолекулната хиалуронова киселина подобрява произвеждането на синовиална течност, осигурява гладко приплъзване на ставните хрущяли и структури. Тя облекчава болката в ставите при разрушаване на ставните хрущяли, спомага за премахването на ненужните отлагания от ставната капсула. 

 

Витамин С е от съществено значение за синтеза на колаген, който е важен структурен компонент на съединителната тъкан, хрущялите, кожата, сухожилията.

 

Манганът е кофактор за ензимите, наречени гликозилтрансферази. Тези биологични агенти са необходими за производството на глюкозамин и хондроитин. Манганът е кофактор за пролидазата - енизим, участващ в производството на колаген. 

 

Формулата на Абофлекс Голд е обогатена с кетостерони от Cissus quadrangularis. Това са естествени растителни стероиди, които притежават мощно противовъзпалително действие, предпазват и възстановяват мускулатурата и костната тъкан. Стимулират синтеза на колаген тип II, ускоряват заздравяването и зарастването след травми. Кетостероните от Cissus quadrangularis L намаляват кортизола (хормона на стреса), имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Те повишават издръжливостта при физически натоварвания. 

Сред предимствата на Абофлекс Голд е течната му форма, която допринася за отличната бионаличност на продукта. Осигурява се оптимална усвояемост на необходимите хранителни вещества, за поддържане на издръжливостта, мобилността, гъвкавостта и еластичността на ставите. За оптимални резултати с цел качествено натрупване на активните вещества в организма, препоръчвам тримесечен прием с едномесечна почивка, един път годишно. 

 

СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА В АПТЕКИ РЕМЕДИУМ И НА REMEDIUM.BG ДО 31.05.2024

 

 

Купи онлайн 1 брой Абофлекс Голд с -20% отстъпка и вземи ПОДАРЪК Магнефорс Депо (Мостра) - ТУК!