Ето го най-големия враг на кашлицата

Article title 2


Още преди появата на COVID-19 грипът и вирусите бяха основна заплаха за здравето ни (особено през студените месеци). С днешна дата ситуацията се усложнява още повече с все по-бързо разпространяващите се и все по-заразни нови варианти на вируса, който промени из основи начина ни на живот през последните 2 години. Не са рядкост и случаите на заразени едновременно с грип и COVID-19 или т.нар. флорона (бел. ред. съчетание от английските думи за грип и корона вирус).

 

Наред с болките в гърлото, хремата и общото неразположение, кашлицата се явява един от най-неприятните симптоми, които съпровождат вирусните инфекции. Тя може да бъде особено мъчителна в случаите, когато не се повлиява особено от стандартните медикаменти и да засили многократно чувството на дискомфорт по време на боледуването.

 

Защо кашлицата понякога е толкова мъчителна?

 

За да си отговорим на този въпрос, следва да сме наясно какво представлява кашлицата. Тя е естествен защитен механизъм на тялото. Независимо дали е следствие от COVID или причината за появата ѝ е друга по същество кашлицата е породена от раздразнение на рецептори в нашите дихателни пътища. Тези рецептори се намират във фаринкса (горната част на гърлото), в трахеята и дихателните пътища, като броят им е значителен.

 

Те са активират както при механично дразнене, така и от други фактори, сред които различни вещества, химикали, дим, секрети и т.н. Сблъсквайки се с подобни дразнители рецепторите изпращат сигнали до мозъка, който на свой ред дава „команди“ към гръдните мускули и резултатът е познатата на всички и неприятна кашлица. Тя може да бъде суха (без отделяне на секрет) и продуктивна (при която се отделят секрети).

 

Колко опасна може да бъде нелекуваната кашлица?

 

Макар и в повечето случаи кашлицата да отшумява без особени последствия (ако не броим дискомфорта и влошеното качество на живот по време на боледуване), тя в никакъв случай не бива да бъде подценявана.

 

Ако не предприемем навременно мерки неприятният симптом може да продължи дълго и да се превърне в по-сериозно усложнение.  Продължителното възпалените на бронхите може да доведе трайно увреждане. Затова е важно да предприемем мерки още при появата ѝ и ако е необходимо да се насочим към специалист, който да назначи адекватно лечение.

 

Кой е най-големият враг на кашлицата?

 

В аптечната мрежа се предлагат много и различни продукти за облекчаване на кашлица и грипоподобни сипмтоми. Не всички обаче имат желания ефект.  Доказано едно от най-ефективните средства в борбата с кашлицата е добре познатото вещество ацетил цистеин (N-Acetyl L-Cysteine).  Той е продукт на аминокиселината L-цистеин и е познат със своето мощно имуностимулиращо и антоксидантно действие, което благоприятства подобряването на цялостното състояние.

 

Едно от свойствата на ацетилцистеинът е да „разпада“ микопротеиновата слуз в белите дробове, което директно повлиява кашлицата, независимо от произхода ѝ (пневмония, бронхит или други инфекции на дихателната система). Редица проучвания показват, че  N-Acetyl L-Cysteine не само облекчава симптомите, но и благоприятства предотвратяването на усложнения при пациенти с хроничен бронхит.

 

Благотворното действие на  N-Acetyl L-Cysteine  не спира до тук. Той не само подпомага директно предотвратяването на вирусни и грипни инфекции, облекчава вече съществуващите симптоми и спомага за намаляване на продължителността на заболяването.

 

Кои продукти, съдържащи ацетил цистеин работят безотаказно за облекчаване на кашлицата и как ефектът и ползите от него за организма могат да бъдат засилени многократно в комбинация с други вещества?

 

НАУЧЕТЕ ТУК!

 


Източници/ референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387836/
https://www.medicinenet.com/sneezing/symptoms.htm
https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/
https://health.ucdavis.edu/coronavirus/covid-19-information/omicron-variant.html
https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241507/
https://reference.medscape.com/drug/n-acetylcysteine-mucomyst-acetylcysteine-343425
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327219
https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits