Грижа за ставите - разговор с Д-р Родина Несторова, ревматолог

Article title 2


Д-р Родина Несторова, ревматолог, Секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, Управител на Ревматологиченцентър „Св. Ирина“, София


Д-р Несторова, нека започнем разговора с това, как можем да запазим здравината на ставите си най-дълго?


При нормално движение, вътрешната обвивка на ставата отделя хранителни вещества, които се поемат от хиалинния хрущял и така той се храни /пасивно/. Ето защо еднакво вредни са свръхнатоварването и обездвижването. И при двете, хрущялното покритие на ставните повърхности „гладува“, образно казано. Тоест, за да запазим ставите е необходимо да се движим. Препоръчва се движение по равен терен поне 4-7 км/дневно.
Също така, при наличие на рискови фактори, се препоръчва прием на хондропротектори за 3 месеца веднъж или два пъти годишно.


Кои са рисковите фактори за появата на дегенеративните ставни заболявания?


Основните рискови фактори са възрастта, обездвижването, механичното натоварване на ставите, затлъстяването, постменопаузата. От значение е и наследствеността, наличието на ендокринни заболявания, както и приема на определени медикаменти. Искам да подчертая обаче, че основните рискови фактори са възрастта и обездвижването.


Защо спортистите са предразположени към ставни проблеми?


При свръхнатоварване хрущялното покритие на ставните повърхности е с редуцирана трофика. То не може да функционира пълноценно като амортисьор на натоварванията, а в по-късните стадии се нацепва, което води до промяна на подлежащата кост /субхондрална кост/. Усилва се остеогенния й потенциал /образуват се остеофити/, а това води до деформация и на ставата. При продължителни свръхнатоварвания, така
характерни за професионалния спорт, се развива ранна остеоартроза /ошипяване на ставите/. Възрастните хора са най-силно засегнати.

Как бихте обяснили действието на Абофлекс Голд и защо той е особено подходящ именно за тях?


Колкото по-голяма е възрастта, толкова по-голяма е честотата на остеоартрозната болест. Прицелната тъкан на увреждане е хрущялното покритие, но впоследствие се увреждат не само ставните, но и околоставните структури. Затова моят съвет е започване на хондропротекция възможно най-рано /след 45-50 г възраст/. Ако обаче, лицето е имало от изброените рискови фактори в млада възраст, то приемът на хондропротектори трябва да започне много по-рано.Абофлекс Голд е подходящ за възрастните хора, защото представлява оптимална
комбинация от най-важните за хрущяла синергично действащи вещества, а именно глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, а също и метилсулфонилметан, Вит. С, Манган и кетостерони. Действието на тези вещества подпомага и синхронизира цялостната поддръжка на ставния и околоставен апарат.


Как ще обясните синергичното действие на съставките в Абофлекс Голд?


Причина за синергичното им действие е фактът, че съставките на Абофлекс Голд са специално подбрани. С няколко думи ще се спра на всяка една от тях, с което ще изясня феномена на синергизъм. За глюкозамин сулфата, хондроитин сулфата и хиалуроновата киселина има огромен
брой научни публикации през последните 20 години, доказващи тяхната ефективност и синергично действие. Неслучайно се препоръчват и от официалните европейски и световни ръководства за лечение на остеоартрозната болест. Високото качество на тези съставки в Абофлекс Голд е тествано при лабораторни условия. Глюкозамин сулфат е структурен елемент на съединителната тъкан-хрущял, сухожилия, лигаменти. Клинично изследвани ефекти на глюкозамина са болкоуспокояващ /при продължителна употреба/ , противовъзпалителен – дължи се на способността му да синтезира протеогликани, необходими за стабилизиране на клетъчната мембрана. Хондроитин сулфат се синтезира се в организма от глюкозамин и представлява най- изобилният глюкозаминогликан в ставния хрущял. Здравият хиалинен хрущял съдържа 70% вода, а с възрастта количеството вода намалява, заради което хрущялът започва да изсъхва, нацепва се и спира да изпълнява физиологичните си функции.
В последствие напълно изчезва. Хондроитинът подпомага задържането на вода в хиалинния хрущял, като така забавя неговата увреда Хиалуроновата киселина е една от най- хидрофилните молекули в природата и може да се нарече с право “природен овлажнител”. Функцията й е да свързва водата и да осъществява ролята на лубрикант в подвижните части на тялото, като ставите и мускулите /роля на смазка за ставния хрущял и за поддържане вискозитета на синовиалната течност/. Хиалуроновата киселина е с високо молекулно тегло, поради което не може да се
усвоява при перорално приложение. В Абофлекс Голд, обаче, тя е с ниско молекулно тегло /под 50 kDa/, което улеснява усвояването й.


Метилсулфонилметан (МСМ) и сулфатните форми на глюкозамин и хондроитин снабдяват хрущялните тъкани с необходимото количество серни съединения за поддържане на гъвкавостта и еластичността им. МСМ увеличава синтеза на колаген и предотвратява преноса на болкови импулси по нервните влакна, като така, облекчава болката.

 

Витамин C е витаминът с най-голямо значение за синтеза на колаген, който е важен структурен елемент на ставния и околоставен апарат. Намалява загубите на хрущялна тъкан и забавя процеса на естествено износване на ставите. Манганът е кофактор на ензимите гликозилтрансферази,и на ензима пролидаза, който участва в синтеза на колаген. Изброените съставки на Абофлекс Голд имат съвместно действие, при което крайната ефективност е по-голяма от сумата на ефектите им поотделно, което всъщност представлява синергизъм.


Абофлекс Голд е нова усъвършенствана формула, към която има добавени Кетостерони от Cissus quadrangularis. Какво представляват тези кетостерони и как влияят на опорно-двигателния апарат? Cissus quadrangularis L. e растение със специфични лечебни свойства, включително при
костни фрактури и след травми на меките тъкани около ставите. Кетостероните в Абофлекс Голд са естествени растителни стероиди с
противовъзпалителен ефект, но без страничните ефекти на химически синтезираните стероиди. Стимулират собствения синтез на колаген и така подобряват състоянието на ставния хрущял и на околоставните тъкани-сухожилия, лигаменти, мускули.


Какви са наблюдения Ви от приема на Абофлекс Голд при вашите пациенти?


Резултатите от приложението на Абофлекс Голд в моята клинична практика са добри. Пациентите с охота приемат факта, че Абофлекс Голд е в течна форма. При по-леките степени на артроза болката и отокът изчезват, а обемът на движение е напълно възстановен след 3 месечен курс на лечение. При по-тежките степени на увреждане, ставната болка намалява, налице е и подобрен обем движения, поради което при тези болни курсът с Абофлекс Голд ще продължи още 3 месеца.