Инфаркт или инсулт в семейството ти? А дали и ти не си застрашен от висок холестерол? - интервю с д-р Матева

Article title 2


ЛИНОПРИКСОЛ е ефективна и безопасна алтернатива на статиновата терапия при пациенти с влошен мастен профил и повишен сърдечно-съдов риск - Д-р Татяна Матева, гр.Русе, Oбщопрактикуващ лекар с придобити, специалности по „Обща медицина“ и „Хранене и диететика“ . Доктор Матева работи на индивидуална практика с над 2000 пациента от всички възрастови групи.


Работата ми като общо практикуващ лекар много често ми показва необходимостта от допълнително обучение на пациента за здравословно профилактично хранене, а също така и за правилно лечебно хранене при настъпило заболяване. Всъщност, радостен е факта, че все повече хора не пропускат да си направят ежегодния профилактичен преглед. Мнозина в грижа за собственото си здраве си правят стандартен пакет изследвания, включващ и мастен профил. За съжаление стресовото ни ежедневие, нерационалното хранене, често на крак с полуфабрикати, често с по-мазни храни, с висок прием на газирани безалкохолни напитки, честа и редовна повишена алкохолна употреба , обикновено дават отражение върху мастния и кръвнозахарен профил.


Много често се установява повишен холестерол от леко повишение до доста изразени стойности, а често при нормален общ холестерол имаме неправилно съотношение в нивата на добър и лош холестерол. Нерядко установяваме горногранични или леко повишени стойности на кръвната захар. Тази промяна към неблагоприятни стойности в началото уви „ не боли”, не променя общото ни състояние, но прогресира с времето и има своите неблагоприятни последици увеличавайки риска от развитието на метаболитен синдром, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, подагра.


Научната общност препоръчва при такава лабораторна констелация, особено ако е съчетана с артериална хипертония и повишена обиколка на талията при мъже над 94см. и жени над 80см., на пациента да бъде препоръчано съответно подходящото лечение. Първата стъпка е промяна в начина на живот, за да се редуцират нивата на повишените мазнини, а именно – да се избягва приема на трансмазнини, да се редуцира приема на наситени мастни киселини, да се увеличи приема на фибри, да използват храни, богати на фитостероли, да се редуцира телесното тегло, да се увеличи физическата активност.


В желанието си да подобрим здравето си, да отложим настъпването на нежелани събития и заболявания си казваме, че започваме диета, променяме лошите си навици, намаляваме стреса, но в огромен процент от случаите, това е само временно. Строгите диети се спазват трудно за дълго време, а дългогодишните навици също се изкореняват трудно и … сме отново в начална точка.


За подпомагане на усилията ни за един по-здравословен начин на живот, уви не можем всички да отидем на село, да живеем без стрес и да се храним с био-еко храни, затова на помощ идват хранителни добавки със съставки, които са извлечени от фитопродукти и са доказали своята ефективност в редица проучвания.


Такава добра комбинация от съставки е ЛИНОПРИКСОЛ, съдържащ монаколин К от ферментирал червен ориз, съставката Biox-save, която е мощен антиоксидант, ко-ензим Q10 и фитостероли . Червеният ориз се получава чрез ферментация на ориз (ФЧО) с дрожди, главно на Monascus purpureus (Monascus ruber). Червен ориз традиционно се използва в Китай за кулинарни цели като хранително оцветяване или като традиционно лекарство за подпомагане на храносмилането и кръвообращението.


Съставката Монаколин К в доза до 10 мг/дневно -помага за поддържането на здравословното ниво на липидите (LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди), има значим намаляващ холестерола ефект /до 20% редукция/.

 

Фитостеролите са растителни мазнини, които играят съществена роля в основните процеси, протичащи в човешкия организъм. Основното им свойство е да намаляват нивата на лошия LDL холестерол като по този начин активно предпазват здравето на артериите. Съдържащите се в ЛИНОПРИКСОЛ фитостероли могат ефективно да понижат триглицеридите и ЛДЛ-холестерола при хора с 7.5-12% Biox Save е изключително мощен антиоксидант, комбиниращ полифеноли, добити от италианска био зелена маслина и италианско био червено грозде. Незрелите маслини са зелени, те имат горчив вкус заради високото си съдържание на полифеноли. Маслините са богата на антиоксиданти храна, която осигурява полифеноли, които са антиоксиданти с доказани противодиабетни, антистареещи и неврозащитни ефекти. Тъй като са източник на добри мазнини – мононенаситени, особено олеинова, те понижават холестерола, имат понижаващ ефект върху артериалното налягане.


Маслините съдържат всички вещества, необходими за здраво сърце и здрава сърдечно-съдова система–антиоксиданти, здравословни мазнини, голямо количество витамин Е и мед. Допълнителна полза – маслиновите полифеноли са полезни за предотвратяване на загубата на костна
плътност. Гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. В действителност, в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения. Най-високата концентрация на антиоксиданти се намира в кожата и семената. Поради тази причина, голяма част от изследванията върху гроздето са направени с помощта на екстракти от семена или кожа. Червеното грозде съдържа по-голям
брой антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им придават цвят. Антиоксидантите в плода се запазват дори след ферментация, поради което червеното вино също е с високо съдържание на тези съединения.


Добавянето на Коензим Q10 намалява сърдечно–съдовия риск и повлиява лечението на сърдечно–съдовите заболявания като подобрява снабдяването на клетките на миокарда с енергия. Ко ензим Q10 намалява окислението на лошия холестерол, което окисление е основен причиняващ фактор на атеросклеротични промени в стената на съдовете. Така се намалява прогресията на атеросклерозата. Освен това има и допълващ съдоразширяващ ефект, което допринася за по-доброто кръвоснабдяване на органи и тъкани. В обобщение ЛИНОПРИКСОЛ е ефективна и безопасна алтернатива на статиновата терапия при пациенти с влошен мастен профил и повишен сърдечно-съдов риск, както и при пациенти с метаболитен синдром.