Иван Петков: Спортът е основата, която трябва да изграждаме в младите хора, за да имат успешно съществуване

Article title 2


Ние от Абофарма подкрепяме спорта и активния начин на живот, защото спорта е здраве, а здравето е основната ни мисия.

Като партньори на женския волейболен клуб "Марица" Пловдив за нас е удоволствие да ви представим интервюто, което взехме от старши-треньора на отбора и национален селекционер на България Иван Петков, в самия старт на новия спортен сезон.

За последното десетилетие Иван Петков изведе пловдивския тим до пет шампионски титли, пет национални купи и една супер купа на България, както и до редовно участие в груповата фаза на Шампионската лига. 

 

За спорта като начин на живот, как се стига до успеха, какви са бъдещите цели на отбора  и за нуждата от суплементация  - прочетете в следващите редове.

 

Г-н Петков, вече стартира подготовката ви за новия сезон  2020-2021. Как започна тя за вас? 

 

Да, вече стартирахме началото на новия сезон с отбора на ВК Марица - жени и планираме внимателно нашата подготовка. 
Този сезон сме решили да дадем шанс на няколко по-млади момичета от школата, които са показали добро израстване и сериозна перспектива да се в включат в първия отбор. По този начин ще съчетаем опита на утвърдените вече имена в женския волейбол с младостта на момичетата, които имат високите амбиции и качествата също да се развиват успешно. Смятаме, че това е правилната посока за действие за нас в годините напред.
Все още не са определени всички отбори от националната волейболна лига, но ние сме готови да дадем наистина всичко от себе си  за да се представим на високо ниво, да защитим титлата и тя да дойде отново в Пловдив. 
Целта ни е да затвърдим позициите си завоювани до момента и да направим успешен сезон в Шампионската лига в груповата фаза и българското първенство. 

Надяваме се на благоприятно развитие на ситуацията с пандемията от COVID 19 и дано отшуми скоро, за да имаме възможност да играем за вас зрителите, което ще бъде нашият най-хубав подарък. Да се радваме на присъствието на нашите почитатели в залите е искрата, която ни мотивира да продължаваме напред.

 

 

Какво е отношението ви към суплементацията с хранителни добавки? Необходимост или не?

 

Хранителните добавки са основна част от спортния режим на волейболистите. Те са необходими за нашето възстановяване и поддържат стабилността на тялото. Организмът на спортистите е подложен на сериозни физически и психически натоварвания всеки ден. Част от жизнено необходимите микроелементи  се изчерпват по време на тренировки, затова е важно те да бъдат редовно набавяни. За да бъдат в отлична спортна форма на волейболистките не бива да им липсват жизненоважните витамини и минерали.

Ние сме изключително доволни от партньорството си с АБОФАРМА, а продуктите ни помагат да се възстановим след тренировки. Те попълват липсите на важни електролити, дават енергия и сила и предпазват ставите и мускулите от травми, като в същото време ги заздравяват.

Един от продуктите, които моите момичета и аз много харесваме е Магнехарт Актив, който компенсира загубите от магнезий и калий по време на тренировки и възстановява електролитния баланс в тялото. 

Магнезият е много важен за поддържане на електролитния баланс в тялото, проводимостта на нервните влакна, мускулните контракции и тонуса на кръвоносните съдове. Необходим е за правилната дейност на сърцето и влияе на имунитета.

Напрежението преди състезание често пъти е много голямо, а това може да даде отражение върху качеството на играта и крайният резултат от мача. В тези ситуации приема на Магнезий + В комплекс помага на състезателките да релаксират мускулите и да се освободят от чувството на напрежение и стрес.

Искам да спомена и за още един продукт на АБОФАРМА, който е базиран на магнезий и е изключително подходящ за употреба след тежка тренировка или състезание.
Това е магнезиевото олио, което е чудесно за релаксиращ масаж и попълване на липсите от магнезий. Може да се прилага и при болки или крампи, които често съпътстват живота на спортиста. Нанесено върху кожата, то позволява лесно усвояване на магнезия от клетките, подобрява кръвообращението и подпомага възстановителните процеси на тялото.

А продукти като Абофлекс Голд и Проколаген за чудесно решение за справяне с прекомерното натоварване на ставите, което често води до травми и болки. 
Неговата специална формула от добре подбрани качествени съставки работи за увеличаване диапазона на движение и подхранва хрущяла и ставите в дълбочина. 
Продуктът има за цел да изгради, укрепи и възстанови ставния хрущял, който е подложен на сериозни изпитания при волейболистите и спортистите изобщо.  

 

 

Проколаген работи за заздравяване и поддържане на ставите, костите, съединителната тъкан и мускулатурата. Освен това, предпазва колагеновите и еластиновите влакна от деградация и стимулира производството на нов колаген. Основното при този продукт е, че той кара тялото само да произвежда колаген, а не се внася външно в тялото. Така той попада и се усвоява пълноценно точно от онова, място в тялото, което има най-голяма нужда от него. Грижи се и за красотата на кожата и косата на момичетата.

И тъй като витамините, както всички знаем, също са от огромно значение за здравето на тялото и не бива да се допуска дефицит на нито един от тях, витамините А-Z  на АБОФАРМА са идеалния вариант за поддържане на необходимите им количества и за зареждане с енергия.

 

Как успявате да поддържате висок спортен дух за да преследвате целите си и да достигате нови върхове?

 

В треньорската ни работа амбицията е водеща. Всички от екипа сме много мотивирани и работим денонощно за постигането на нашите цели. 
Разбира се, изключително важно е да бъдем последователни и търпеливи в работата си, защото до високи върхове се стига с ежедневен, упорит труд и постоянство. Доброто планиране на нещата и трудолюбието са в основата на нашата подготовка и това касае както треньорската работа, така и на спортистките от отбора. 
Взаимоотношенията между спортистките от клуба и нас треньорите са основани на взаимно доверие, което е много важно за да могат състезателките да разгърнат пълния си потенциал и да имат увереността и самочувствието на добри играчи. 
Всеки един състезател трябва да притежава чувство на отговорност и самоконтрол, но  най-вече да има търпение, защото добрите спортни резултати се постигат с време и постоянство. 

 

Г-н Петков, ще споделите ли с читателите ни, какво е за вас спорта? 

 

Чисто научно погледнато, спортуването дава тонус да се справим с ежедневието, отделно от това има много химични процеси, чиито правилно протичане се подпомага благодарение на ежедневните физически натоварвания. 
За да накараш децата да спортуват, те трябва да имат своите герои, на които да подражават. Затова нещата между масовия и професионалния спорт са свързани. 
Професионалният спорт е трудна професия, която изисква силна воля, твърд характер. и пълно отдаване на това, което правиш. Активната спортна кариера на един професионален спортист обхваща най-силните години в неговия живот и отнема огромна част от времето му. Животът на спортистите е различен, тъй като изисква строг режим и безкрайни тренировки. Той означава пълно отдаване.

 

Защо е важно всеки един от нас да спортува?

 

Спортуването те кара да се чувстваш добре, да изглеждаш добре и да имаш самочувствие. 
Смятам, че младите хора трябва да излязат от вкъщи, да не стоят пред компютрите, а да се движат и да спортуват активно, защото спорта тонизира, дава ни стимул да вършим всички, онези неща, които желаем да постигнем в живота си. 
Освен това спорта учи на дисциплина, която е много важна за развитието ни, в която и да е сфера от живота.
Спортът за мен е една основа, която трябва да изграждаме в младите хора за да имат успешно съществуване.