Как детето ми да не се разболява толкова често? Интервю с д-р Бакърова-Кехайова, педиатър

Article title 2


Д-р Снежана Бакърова-Кехайова ОПЛ / Педиатър с.Смилян


Д-Р БАКЪРОВА, ЗАЩО КОЛАСТРАТА Е СОЧЕНА КАТО УНИКАЛЕН ПРИРОДЕН ПРОДУКТ И КАК ДЕЙСТВА ТЯ?

Природата се е погрижила да осигури най-добри условия за оцеляване на всяко новородено за да се развива правилно и да расте. Гърдите на майката образуват уникална по състава си течност, позната като коластра, която се отделя в продължение на 3-5 дни след раждането Вътрешните органи на новороденото са недоразвити и през първите няколко денонощия, след като напусне утробата на майка си, то трябва да се адаптира към живота в новите условия. Белите му дробове веднага поемат задачите си, но не и имунната и храносмилателна системи.


Коластрата от крави е скъпоценен природен дар за хората от раждането им до преклонна възраст. Образуването й е много по-сложно от обикновеното мляко, а съставките й не се срещат в толкова големи концентрации другаде в природата, като в същото време тя е най - достъпният
широкоспектърен продукт за поддържане и укрепване на имунитета. На практика тя е напълно съвместима с човешкия организъм и дарява с множество ползи, за всеки който я приема. И тъй като във всяка възраст човек има нужда защита на тялото и поддържане на здрава
имунна система, то коластрата е чудесен начин за повишаване на съпротивителните сили спрямо вирусни и бактериални инфекции, като същевременно спомага за по-бързото възстановяване след боледуване.
Освен това, увеличава жизнената енергия, подобрява емоционалното състояние, спомага за укрепване на костната плътност и увеличаване на мускулната тъкан.

МОЖЕ ЛИ КОЛАСТРАТА ОТ КРАВИ ДА ЗАМЕСТИ МАЙЧИНАТА КЪРМА?


Докато бебето е на естествено хранене с майчина кърма, то няма нужда да приема коластра от крави. Ако е на изкуствено и смесено хранене е препоръчително. Известно е, че коластрата от крави съдържа 90 компонента, като основните са имунните и растежните фактори. Богата е на
имуноглобулини, аминокиселини и точен баланс на витамини, минерали. Освен, че е важен източник на белтъци, мазнини, въглехидрати, тя съдържа много биологично активни молекули, които играят важна роля за имунната функция и растеж. На практика тя е напълно съвместима с човешкия организъм и дарява с множество ползи, всеки който я приема. Можем спокойно да я наречем - пълноценната храна за всяко дете, която подпомага цялостното развитие и здраве на подрастващия организъм! Коластрата е уникален натурален продукт със синергия между имунните и растежните фактори в перфектна комбинация.


ЗАЩО КОЛАСТРАТА Е ОСОБЕНО НЕОБХОДИМА ЗА БЕБЕТА, КОИТО ПРИЕМАТ АДАПТИРАНИ МЛЕКА?


Ако бебето е на изкуствено или смесено хранене, може и е препоръчително да се включи течна коластра още от първите дни на живота му. Коластрата от крави е подходяща и за бебета и деца, които имат проблеми с храносмилателната система.

Тя спомага за стимулиране на растежа и е богат източник на безценни съставки, които укрепват организма, засилват апетита на децата и подпомагат тяхното пълноценно изграждане.


ПОДХОДЯЩА ЛИ Е ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА, КОИТО ИМАТ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ И ЗАЩО?


Благодарение на коластрата стомахът, червата и бъбреците на новородените започват да функционират и постепенно се подготвят да започнат да преработват млякото. Биоактивните вещества съдържащи се в коластрата не се преработват, а се отлагат по червата и „тапицират“ отвътре незрялата им повърхност. Така те защитават от болестотворни бактерии. Коластрата е подходяща за недоносени деца, за деца с ниско за възрастта си тегло или за такива, които са на изкуствено хранене. Тя укрепва организма и повишава апетита.


КОЕ Е ПРЕДИМСТВОТО НА КОЛАСТРАТА ПРЕД ДРУГИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА ИМУНИТЕТА?


Коластрата съдържа хранителни вещества с високо съдържание на протеини/албумини и глобулини/, а в по-късен етап и повече антитела/ Имуноглобулин А, лактоферин, живи левкоцити – макрофаги, олиго и полизахариди, Т-лимфоцити/, благодарение на които тя подсилва имунната система на новороденото, като го предпазва от инфекции и заболявания, от които е застрашено след раждането. Коластрата е богата на природни антиоксиданти - витамини А , Е , бета каротин, цинк и селен. Целта на коластрата е да стабилизира организма, да му даде достатъчно количество хранителни вещества и да му съдейства за изграждането на защитна бариера срещу бактерии и вируси. Освен това, коластрата пази от инфекции и заболявания причинени от стрептококи, салмонела, Escherichia coli, ротавируси, коксаки вируси, полиомиелит, ентеровируси, вирусите на енцефалит, херпес и гъбични инфекции с Candida. Хормони като инсулин, кортизол, пептиди и хормона на растежа, оказват влияние върху растежа на бебето. И костната му тъкан заедно с мозъчните клетки, се развиват изключително бързо.


ТЕЧНАТА КОЛАСТРА IMUNOCOL PERFECT BIO е най-подходящата коластра за бебетата и може да се дава без проблем дори на новородени от
нулева възраст. Тя е пълноценна храна, която подпомага цялостното развитие на детския организъм. Предимството на течната форма на коластрата е, че действа много по-бързо, поради незабавното й усвояване от организма. IMUNOCOL PERFECT BIO течна коластра е чудесен природен продукт получен чрез дълбоко замразена студена обработка. Този метод е най-ефикасният и я доближава по показатели до
истинската коластра, която действа като катализатор за повишаване имунитета на детето или изтощения организъм при възрастните хора .