Повтарящ се цистит? Как да се справим с резистентните на антибиотици уропатогени? Учените вече имат отговор!

Article title 2


Инфекциите на пикочните пътища са често срещани заболявания, обикновено класифицирани като леко състояние, но при уязвими, имунокомпрометирани пациенти, може да се наложи хоспитализация. Тези инфекции обикновено са причинени от бактериални микроорганизми и могат да включват цистит - инфекция на пикочния мехур, уретрит -  инфекция на уретрата или пиелонефрит – инфекция на бъбреците.

 

Инфекциите на пикочните пътища са причина за почти 10 милиона посещения при лекар всяка година. Жените са далеч по-предразположени поради спецификата на тяхната анатомия – значително по-широката и къса уретра и близостта и до ануса. Една на всеки пет жени ще има инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си. От тези, които са имали веднъж в живота си, една от пет ще има реинфекция. От групата на жени с реинфекция, три от десет ще получат поне още една инфекция. Стряскащите 80% от последната група ще хронифицират.

 

Циститът е най-често срещаната инфекция на пикочните пътища. Най-често, възпалението се причинява от бактериална инфекция.

 

Според Националната Бъбречна Фондация (National Kidney Foundation), 80 до 90 процента от инфекциите на пикочните пътища са причинени от Ешерихия Коли (E. coli). Обикновено, E. coli живее безвредно в червата, но може да причини поражения ако попадне в пикочо-половата система.

 

Бактериални инфекции на пикочния мехур могат да се появят при жени в резултат на полов акт. Но дори и сексуално неактивните момичета и жени са податливи на инфекции на долните пикочни пътища, тъй като женската генитална област често съдържа бактерии, които могат да причинят цистит. Други причини за бактериален цистит могат да бъдат недостатъчно добре изградени хигиенни навици, прекомерното задържане на урина, употребата на тампони, използването на локални контрацептиви, запек, дехидратация, поставянето на катетър, настинка и нарушения във вагиналния pH баланс. Установено е, че нормалното pH на влагалището e със стойност от 3.8 до 4.5, като тези стойности могат да варират леко с възрастта. Всяко изменение от тези стойности създава предпоставка за развитие на бактериална инфекция. Нарушения в pH на влагалището могат да бъдат причинени вследствие на прием на различни лекарства и антибиотици, с настъпване на менопауза или по време на бременност.

 

Обикновено циститът не представлява сериозна опасност за здравето на пациента, но нелекуваната инфекция на пикочния мехур, може да причини бъбречна инфекция, наричана още пиелонефрит. Рецидивиращите бъбречни инфекции могат трайно да увредят бъбреците.

 

Прочети съветите на водещи специалисти за справяне с цистита - ТУК!

 

Повтарящите/ рецидивиращи инфекции на пикочните пътища представляват нарастваща тенденция и стават едни от най-често срещаните инфекции в развитите страни, заедно с респираторните инфекции. В допълнение, понастоящем се наблюдава сериозно увеличение на резистентните микроби, включително уропатогени, което подчертава нарастващата необходимостта от нови и алтернативни методи за лечение на инфекциите на пикочните пътища.

 

Добрите новини са, че учените са открили алтернативни подходи на конвенционалното лечение на инфекциите на пикочните пътища, напълно безопасни и без странични ефекти.

 

Обикновено, пикочният мехур има своите собствени естествени защити – лигавица, мускулатура и външна обвивка, предпазващи от външни влияния, антимикробни пептиди и секреторни имуноглобулини, които са разположени по повърхността на лигавицата и възпрепятстват залавянето на бактериите. За съжаление обаче, при състояние на имунен дефицит, тези защитни механизми биват лесно преодолявани от бактериите. В допълнение към това, често се наблюдава реинфекция, което предполага, че не се развива трайна имунна памет в пикочния мехур. Освен това, изглежда, че уроинфекциите предизвикват дълготрайни промени в уротелиума, което прави тъканта по-податлива на повторно инфектиране.

 

Конвенционалната терапия на уроинфекциите често води до висока честота на повторение, увеличава риска от инфекция с кандида (гъбична инфекция) и възможна антибиотична резистентност.

 

Ефектите на  бета глюканите (β-глюканите) върху имунитета срещу инфекции са сред най-подробно проучените ефекти на глюканите. Доказано е, че бета глюканите предпазват от инфекция в много експериментални модели и е доказано, че повишават ефикасността на антибиотиците при инфекции с устойчиви на антибиотици бактерии. Бета глюканите имат както имуномодулиращи свойства, а голяма част от рецидивиращите уроинфекции са причинени от потисната имунна система, така и значителни антиинфекциозни и противоракови ефекти. 

 

Също така, голям брой проучвания показват, че D-манозата може да играе съществена роля при лечението на активни уроинфекции и предотвратяването на бъдещи рецидиви. D-манозата има 2 основни действия – отбранително – пречи на захващането на E. coli към стените на пикочния мехур и влагалището и спомага за изхвърлянето им чрез урината, и възстановително действие – допринася за възстановяването на повредената стена на пикочния мехур и вагиналната лигавица, като по този начин гарантира по-висока защита срещу бъдещи инфекции.

 

Проучване, публикувано в Световния Журнал по Урология (World Journal of Urology) през 2014г. проследява използването на D-маноза за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища. През шестмесечния период на изследването честотата на повтарящите се инфекции на пикочните пътища е значително по-висока при жени, които не са приемали нищо, в сравнение с тези, които са приемали D-маноза или антибиотик. Съобщава се за по-малко странични ефекти при D-манозата в сравнение с антибиотика.

 

Други проучвания съобщават за значително подобрение на симптомите при остри инфекции на пикочните пътища и качеството на живот при прием на D-маноза.

 

УРОЦИСТ от АБОФАРМА е мощна формула с патентован Cisti-complex, осигуряваща естествен подход, който позволява да се избегнат усложненията, причинени от E. coli при традиционните лечения. Освен бета глюкани и D-маноза, Cisti-complex включва в състава си високо съдържание на проантоцианидини от червена боровинка, както и мечо грозде, които допълнително възпрепятстват прикрепянето на E. coli към стените на пикочния мехур и оказват диуретично действие, което от своя страна спомага за изхвърлянето на бактериите чрез урината.

 

*Промоцията е валидна до 31.03.2022

 

Купи UROCIST с -15% отстъпка - ТУК!

 

Малките деца и възрастните хора са изложени на най-голям риск от увреждане на бъбреците от инфекции на пикочния мехур, тъй като техните симптоми често се пренебрегват или се сбъркват с други състояния. Затова е важно да се спомене, че Уроцист е напълно безопасен за деца над 6-годишна възраст. Уроцист е безопасен и подходящ за прием и от бременни.

 


Използвана литература:

http://www.npplweb.com/wjp/fulltext/9/3
https://www.nature.com/articles/s41585-020-0350-8?proof=t
https://www.healthline.com/health/d-mannose-for-uti
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/symptoms-causes/syc-20371306
https://www.webmd.com/women/what-is-vaginal-ph-balance
https://www.kidney.org/sites/default/files/uti.pdf
https://www.lifeextension.com/magazine/2009/12/the-immune-enhancing-benefits-of-beta-glucans
https://ar.iiarjournals.org/content/40/6/3139
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27424995/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00345-013-1091-6
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00192-014-2569-5