Прекарваме около 1/3 от живота си в сън! Как да се справим със стреса и безсънието?

Article title 2


 Д-р Лиляна Стоянова, невролог. Завършила през 2003г. МУ в гр. Плевен
Кабинет - гр. Червен бряг, ул. “Стефан Караджа” 4А, ет. 2, каб 201, e-mail: Lora_36@abv.bg 

Какви са основните причини за нарушенията в съня?


Сънят е жизнен цикъл, който се повтаря всеки ден. Характеризира се със състояние на покой, физическа неактивност, продължава средно 8 часа. Безсънието е патологично състояние, което се характеризира с проблеми в процеса на заспиване. Причините за нарушения в съня се разделят условно на първични вторични. Към първичните причини спадат няколко състояния: Хиперсомния, която се характеризира с постоянна сънливост.
Нарколепсия е състоянието, което идва с внезапна поява на сънливост и с нарушен мускулен тонус. Парасомния имаме когато има нарушения в циклите на съня.


Вторичните причини за нарушения на съня са в резултата на различни заболявания . Те са свързани със централната нервна система, различни психични разстройства, а може да бъде и соматично заболяване -тогава, когато възниква проблем със съня в следствие на болка, кашлица или
хормонални аномалии.


КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ СТРЕСА И НАРУШЕНИЯТА НА СЪНЯ?


Това са две състояния, които взаимно се повлияват. Сънят води до стрес, а стреса до безсъние. Безсънието води до по-ниски мисловни процеси, слаба концентрация и внимание. Нарушава се паметта и реакциите на човек стават забавени. Безсънието влияе на настроението и психо емоционалното състояние, намалява възможността за справяне със стреса.


ДО КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ БЕЗСЪНИЕТО?


Безсънието води до хронично недоспиване и увеличава риска от развитие на депресия. Нарушава се работоспособността. В дългосрочен план недоспиването води до покачване на теглото, намалява инсулиновата резистентност. Може да доведе до обърканост и болки в мускулите, пропуски в паметта, повишени нива на хормоните на стреса главоболие и високо кръвно налягане. Освен това липсата на сън може да увреди способността на организма ви да се бори с болести и да отслаби имунитета.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ ДИАГНОЗИ – СТРЕС, ДЕПРЕСИЯ И БЕЗСЪНИЕ?


Отделяйки повече време за себе си - спокойствие, тишина, любими места. Трябва да забавимтемпото на живот и да го направим по-качествен. Да прекарваме повече време с любимите си хора, да консумираме качествена храна и да не пренебрегваме заниманията, които ни доставят удоволствие. Трябва да познаваме симптомите на нашето тяло, за да можем да реагираме навреме с природни продукти, които не водят до привикване или други странични ефекти.


КАК АБО РУЕ ПОВЛИЯВА РЕЛАКСАЦИЯТА И ПРОЦЕСА НА ЗАСПИВАНЕ?


По-лесното заспиване с АБО РУЕ се извършва по естествен механизъм след цялостно премахване на стреса и тревожността. Доброто съотношението между всички съставки води до пълноценен сън, без да се прескачат фазите на сън. Не причинява „чувство на махмурлук“ сутрин, което е характерно за успокоителните лекарства.

АБО РУЕ с Магнезий и витамин В6 е подходящ при хора с умствено и емоционално напрежение, продължителен стрес, усещане за страх и безпокойство. Може да се приема и през деня при тревожност, нервност, трудно фокусиране към ежедневните задачи. Той подпомага естественото заспиване, без да го предизвиква, но и без да променя фазите на съня. Това е важно, тъй като ако сънят е кратък или накъсан и не следва своят биологичен ритъм и цикличност, жизнените процеси характерни за отделните фази не протичат с необходимата пълнота и качество, така че на сутринта да се събудим бодри и отпочинали.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА L-теанинът И КАКЪВ Е ПРИНЦИПА МУ НА ДЕЙСТВИЕ ЗА ОТПУСКАНЕ И ПОНИЖАВАНЕ НИВАТА НА СТРЕС?


L-теанин е аминокиселина, получена от зелен чай, преминава кръвно-мозъчната бариера и 30-45 минути след прием, увеличава нивата на α₁-мозъчните вълни, които се свързват с релаксацията и вниманието. Освен това повишава нивата на гама - аминомаслената киселина (GABA) в организма, която намалява невронната активност, като така подпомага естествената релаксация - менталната и физическата. Освен това L теанина спомага за понижаване на кръвното налягане.


АБО РУЕ СЪДЪРЖА ЕКСТРАКТИ ОТ ВАЛЕРИАНА И ХМЕЛОВИ ШИШАРКИ. КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА ТЕЗИ ЕСТЕСТВЕНИ КОМПОНЕНТИ КЪМ ПРОЦЕСА НА ЗАСПИВАНЕ?


Екстрактът от валериан, в комбинация с екстаркта от хмелови шишарки, замества чудесно медикаментозните средства при средно тежки форми на безсъние и безпокойство.  Валерианът прави съня по дълбок и по-спокоен. Екстрактът от корените на Валериана спомага за отпускане на мускулатурата от натрупаното напрежение и то непосредствено след нейния прием. Оказва седативно влияние върху мозъка повлиявайки гама аминомаслената киселина, увеличавайки нейната концентрация, като по този начин се намалява безпокойството и се подобрява качеството на съня. В допълнение в Або руе съдържа и минерала магнезий, както и витамин В6, които намаляват чувството на физическа и психическа умора, нормализират функционирането на нервната система.

ПОВЕЧЕТО ПРОДУКТИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ И ЗАСПИВАНЕ СА ИЗГРАДЕНИ НА БАЗАТА НА МЕЛАТОНИН. БЕЗВРЕДЕН ЛИ Е ТОЙ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА УПОТРЕБА И ИМА ЛИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА УПОТРЕБАТА МУ?


Хормонът може да предизвика сънливост и отпадналост през деня, и не е подходящ за продължителна употреба. Освен това специалистите предупреждават, че мелатонина има някои нежелани лекарствени реакции и не бива да се прилага при пациенти с депресия, диабет или високо
кръвно налягане. Употребата му може да доведе до повишаване на кръвната захар и да отслаби действието на други приемани лекарства.
За разлика от тях, Або Руе е подходящ за продължителна употреба. Продуктът няма установени странични ефекти или зависимост и може да се комбинира с други препарати. 90 % от моите пациенти се повлияват още на първата седмица от лечението с Або Руе. Дори имам случаи на пациенти приемали дълго време транквиланти и антидепресанти, които се повлияват от Або Руе със спиране на другите медикаменти. Або Руе е подходящ за прием и от пациенти със стомашни проблеми (язва, колит, гастрит), тъй като не предизвиква дразнене.