Нови научни данни в борбата с COVID 19! Интервю с проф. Тодор Кантарджиев

Article title 2


Разговаряме с проф. Тодор Кантарджиев за превенцията и профилактиката, както и подпомагането на имунната система в борбата с коварния вирус.

 

Проф. Кантарджиев, пандемията, причинена от SARS-COV-2, продължава вече втора година. Според Вас, по-подготвени ли са по отношение на превенция и профилактика лекарите и обществото и има ли мерки, които биха могли да се предприемат, с оглед намаляване на фаталните последствия от COVID-19?

 

След като много се говори последните 18 месеца за лечение, не виждам в обществото, включително и в медицинската общност, да се коментират два много важни проблема: единият е подготовката на организма за една такава инфекция, както и възстановяването на имунната система след прекарването ѝ. Известно е, че всяка вирусна инфекция блокира и парализира имунитета за месеци. Също така, впечатление прави, че на този етап в обществото много малко се говори когато се ваксинираш, дали трябва да подпомогнеш имунната система, за да получиш един по-траен имунитет.

 

Именно затова, в последните месеци обърнах внимание на възможността организма и имунната система на човека да се подготвят за такава инфекция, какво трябва да се направи след прекарването на инфекция и дали някои имуностимулатори биха били полезни по време на цялата COVID-19 инфекция, най-вече за хората, които се лекуват по домовете си в началните и по-късни етапи на заболяването.

 

Преди 40 години се занимавах с имуномодулация, тъй като по специалност съм микробиолог, освен епидемиолог и имунолог. С колеги в Изследователския институт на армията, се занимавахме с възможността имунната система да бъде възстановена при облъчване или при евентуален ядрен конфликт, респективно и как да бъде стимулирана, за да преживее по-лесно доза радиация. Аз се занимавах с микроскопични гъбички, които са много интересни и особено техните клетъчни стени. Доста съм работил по въпроса дали някои галактоманани и глюкани на гъбичките имат имуномодулаторен ефект.

 

Последните години ми стана много интересно, тъй като научих за изследвания на учени по отношение имуномодулаторното действие на гъбички и техните клетъчни стени. Особено се впечатлих от един японски изследовател - д-р Казухико Асай. Той е доказал нещо много интересно, изследвайки гъба, известна на традиционната източна медицина - гъбата Рейши, която от стотици години се използва за подобряване на общото състояние на хората. Той открива в нейните клетъчни структури органичен германий.

 

Д-р Асай научно доказва, че връзката с кислорода прави тези химически структури едни много силни антиоксиданти. Те, попаднали в организма, осигуряват една по-добра клетъчна функция, нормализиран клетъчен аеробен метаболизъм - особено важно в патогенезата. Всяка вирусна инфекция атакува тъканите обикновено с оксидативни механизми. Както знаете, при инфекцията с COVID-19 се засягат дребните кръвоносни съдове, особено на белия дроб. Получава се една комбинация от вирусна пневмония с пневмонит – химическо засягане на газообменящите структури на белия дроб. 

 

Какво представлява течният органичен германий и важен ли е за човека?

 

Органичният германий има способност да атакува собствения имунен отговор, увеличавайки производството на интерферон гама – вещество, което активирано от различни вируси, действа срещу всички тях. Това е една от причините, когато атакува една вирусна инфекция, и производството на интерферон е увеличено в организма, той да бъде предпазен от други инфекции. За съжаление, голяма част от вирусите, в това число и SARS-CoV-2, имат молекули, блокиращи имунната система. Органичният германий и полизахаридите от гъба Рейши активира макрофагите и производството на Т-клетки, които се борят срещу инфектираните с вируса клетки. Също така, органичният германий увеличава активността на T-лимфоцитите – едни от стражите на организма.

 

Много се говори за Т-клетъчния отговор, искам да напомня, че е много важен и B-клетъчният отговор, и именно органичният германий и полизахаридите от гъба Рейши действа върху B-клетъчната линия на хуморалния имунитет, свързан с производството на имуноглобулини. Германият за момента е изследван за стимулиране производството на IgM, който при повечето инфекции е ранен имунен отговор, и IgG.

 

Как течния органичен германий може да се използва при COVID-19?

 

Течният органичен германий и полизахаридите и тритерпените, които се съдържат в гъбата Рейши,  стимулират производството на имуноглобулин А, важен за превенцията на коронавируса, запазвайки лигавицата на носа и назофаринкса, където е първата среща на нашите клетки с този вирус.

 

Германият и неговите възможности трябва да бъдат популяризирани, защото освен прякото му въздействие върху клетъчния имунитет, той има и много голямо действие срещу оксидативните механизми на вируса, и оксидативния стрес на Ковид болни пациенти. Те от своя страна имат нарушено дишане с намалена кислородна сатурация, особено през първия ѝ етап. Органичният германий е силен антиоксидант и неутрализира вредните и токсични радикали от нарушеното дишане. Тук е мястото да кажа, че органичният германий намалява агрегацията на тромбоцитите и дилатира капилярите, което профилактира образуването на тромби.

 

Трябва ли да подготвим своя организъм, и в частност имунната система, за предстоящия есенно-зимен период, в който отново наред със сезонните вируси остава опасността от заразяване и с COVID-19 и какво трябва да имаме предвид, когато подпомагаме имунната система, така че да не допуснем свръхреакция на имунитета или т.нар. „цитокинова буря“?

 

Интересно е, че гъбата Рейши, досега не е доказано, че свръхнапряга имунната система. Въпреки това, аз винаги съм казвал, че когато се взима едно лекарствено средство или хранителна добавка, имаща стимулиращо действие за имунитета, трябва да се прави на етапи. Разбира се, с 3-месечен курс с продукта Hayde, съдържащ гъбата Рейши и добавен органичен течен германий, ще постигнем имуномодулация и засилване на имунната система, особено в края на есента и зимата, когато нормалния човек има нужда от подсилване.

 

Аз даже обикновено препоръчвам 2 месеца прием, последвани от 1 месец почивка, и още 1 месец прием продукта Hayde. Той се взима ежедневно, само по 1 доза 30 минути преди закуска. Всяко средство, което се взема, за да въздейства на нашия организъм, трябва да му се осигури максимална резорбция, така че да бъде оптимален неговия ефект.

 

Каква е ползата от интелигентния имуностимулатор - течен органичен германий и гъба Рейши?

 

За момента по данни, които имам от колеги, проследяващи заболяването в нашата страна, се оказва, че голяма част от хората, които са се излекували от COVID-19, не са взели мерки за възстановяване на имунната си система.

 

В хода на лечението са били лекувани с медикаменти, намаляващи имунния отговор като кортикостероиди и техните производни. Те са склонни към второ заболяване. Именно затова след прекарване на коронавирус е много важно да се възстанови имунната система, особено производството на имунокомпетентните клетки, които са склонни да произвеждат интерферон.

 

По този начин може да се осигури по-добра имунна памет по отношение антигените на SARS-CoV-2, защото броят на прекаралите заболяване с намален имунитет и заболяващи втори път, лично мен ме притеснява. Освен възстановяване на имунната система, органичният горманий с екстракти от гъба Рейши проявява силен енергизиращ ефект, дава допълнително сила и подобрава самочувствието, защото тези болни са и с психосоматични оплаквания, лесна уморяемост, безсъние, главоболие и т.н.

 

Бих искал да споделя мнението си относно хората, които в момента се ваксинират – ненавременно, защото когато цяло лято информирах, че е благоприятно времето за поставяне на ваксина – тогава нашата имунна система работи най-добре поради слънчевото греене, почивката.

 

Рискът тогава да се заразиш на опашката, чакайки за ваксинация, беше много по-нисък. Сега, за съжаление, е много висок, и хората, които в момента се имунизират, трябва да помислят за своя имунитет и за изграждането на трайна имунологична памет. Именно там продуктът Hayde с гъбата Рейши и органичен течен германий е много подходящ по време на имунизацията с 3-месечен курс, за да се затвърди клетъчния имунитет към антигените на spike-протеина на SARS-CoV-2.

 

В кой стадий за заболяването е удачно да се използва течен органичен германий?

 

Лично намирам мястото на продукта Hayde като много подходящ за хора, прекарали коронавирус за бързо възстановяване на имунната система.

 

Петя Петрова, Medical News

 

 

КУПИ ОНЛАЙН - ТУК!