Специалистите алармират: Слънчевите лъчи и морската вода могат да увредят зрението! Как да го предпазим?

Article title 2


Лятото е най-чаканият сезон от годината – време за релакс и презареждане. Но лятото може да бъде колкото полезно, толкова и вредно, особено що се отнася до най-чувствителният и деликатен орган в тялото ни - очите. Слънчевите лъчи, морската вода и басейна, песъчинките и вятъра са все фактори на външната среда, които могат да нанесат сериозни поражения върху зрението ни. Всички сме свикнали да полагаме грижи за кожата си през лятото и знаем колко вредно за нея може да бъде слънцето, но не бива да пренебрегваме и защитата на очите си, тъй като те са не по-малко важни и на практика са изложени на слънчева светлина целогодишно.

 

За да разберем повече за това как слънчевите лъчи и водата могат да увредят зрението ни и как да се предпазим, потърсихме експертното мнение на д-р Милана Тодовичина - специалист очни болести гр. Пловдив.

 

 

През лятото има по-интензивна светлина и това е радост за очите, но прекомерното излагане на слънчева светлина, било то на морето, когато сме на плажа, плуваме, караме сърф или се намираме на голяма надморска височина в планината, където преобладава късовълновата светлина /т.нар. синя светлина на UV лъчите/, крие опасности за зрението ни.

 

Човешкото око е пригодено за един тесен диапазон от светлинния спектър - този на видимата светлина. При продължително облъчване, ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да нанесат сериозни увреждания на очите.

 

Какви  заболявания на очите може да провокира слънцето?

 

Могат да се появят зачервяване, болезненост, чувство за чуждо тяло в очите, светобоязън, блефароспазъм - състояние на неволево мигане и свиване на клепачите или нарушено зрение, които са все признаци за остро увреждане на очите /остър алергичен фотоконюнктивит или фотокератит/.

 

Имайте предвид, че детските очи са особено чувствителни към травмите от прекалено излагане на UV лъчи и с времето те могат да прерастнат в очни алергии към слънцето. В изявата си те приличат на конюнктивит - образува се нишковиден секрет, причиняващ силен сърбеж, чувство за пясък в очите.

 

Медицински изследвания показват, че повърхността на очите е 10 пъти по-ранима от кожата, а щетите достигат до клетките, от които зависи зрението – фоторецепторите. Прекомерното излагане на UV лъчения може да доведе до изгаряне на роговицата и/или конюнктивата на очите.

 

Щетите от слънчевите лъчи, ако не се използват предпазни средства, се натрупват през годините и предразполагат към различни очни заболявания. Освен прояви на остър фотоконюнктивит и фотокератит, дългите UVА лъчи /замесени най-силно и в стареенето на кожата/ могат да проникнат и през роговицата на окото и да увредят лещата, което да доведе до развие катаракта /т.нар. "вътрешно перде"/.

 

Установено е, че при хората, работещи на открито катарактата се развива с около 10 години по рано, в сравнение с хората, работещи на закрито. Статистиката в световен мащаб сочи, че около 20% от регистрираните катаракти са в резултат на прекомерно излагане на слънце.

 

Продължителното излагане на слънчева светлина е един от рисковите фактори, способстващи по-бърза прогресия и на дегенеративните промени в макулите, особено във възрастта след 50 години. Макулата /т.нар “жълто петно”/ е центърът на ретината, където се фокусират светлинните лъчи и се осигурява централното зрение и цветовото възприемане. Препоръчва се лицата над 50 годишна възраст, да провеждат редовни очни прегледи, за да се открие макулната патология в ранен стадий и да се предотврати загубата на зрение.

 

Освен това лятото е сезон свързан с плуването, а потапянето в басейни или в морето също може да доведе до проблеми с очите.

 

Сред най-честите рискове за очите ни през лятото са инфекциите, причинени при плуване във водни басейни. Водата в тези басейни понякога е застояла и благоприятства развитието на микроорганизми, независимо, че се хлорира. Контакт с такава вода може да предизвика т. нар. “басеен конюнктивит” /фаринго конюнктивална треска/, протичащ със силен оток на клепачите, зачервяване, сърбеж, парене, усилено сълзене. При плуване в такива басейни може да се развие и херпес симплекс - инфекция на роговицата.

 

От друга страна, солената морска вода и силно хлорираната вода в басейните също дразнят очите, особено ако обичате да гледате под вода без плувни очила.

Морската вода не е дезинфекцирана и гмуркането с отворени очи повишава риска от очни инфекции. Обилното мокрене на очите при плуване довежда до нарушаване на целостта на слъзния филм, по-лесно изсушаване на роговицата, появява се дразнене и замрежено виждане.

 

Как да се защитим от всички вредни външни влияния през лятото?

 

При раздразнения от различни външни фактори: UV лъчи, вятър, работа на открито, в запрашена среда или работа при високи температури, аз препоръчвам употребата на капки за очи Лакримила на Абофарма. Те осигурят необходимата за нормалното функциониране на очите влага при гореизброените дразнещи фактори.

 

Лакримила капки за очи са под формата на стерилни монодози, които не съдържат консерванти. Изцяло натуралният им състав се явява уникална формула за успокояване на уморени, парещи, сърбящи и сухи очи. Липсата на консерванти в тях позволява прилагането им и при контактни лещи.  Друго тяхно предимство е, че могат да се прилагат не само при възрастни, но и при малките ни пациенти /над 6 месечна възраст/.

 

Може ли Лакримила да облекчи оплакванията при фотоконюнктивит и фотокератит?

 

Да, Лакримила намира място в комплексната терапия на острия фотоконюнктивит и фотокератит. В зависимост от тежестта на състоянието, може да се прилагат самостоятелно - при по-леки форми, или в комбинация с други офталмологични продукти, когато уврежданията са по-сериозни и изискват прилагане на антибиотични или нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Дестилираните води от билките Очанка, Дива бяла тиква, Арника, Лайка и Седефче в Лакримила оказват изключително благоприятно въздействие върху човешкото око. Освен тези пет дестилирани води в състава на капките за очи LACRIMILLA се включват още натриев хлорид и натриев дехидрогенфосфат, които имат за цел в тази комбинация да спомогнат за възстановяване и стабилизиране на PH.

 

Натуралните съставки, влизащи в състава на Лакримила имат добро противовъзпалително, хидратиращо, противосърбежно и антисептично действие, а дестилираната вода от Очанка има благоприятно действие и при засягане на роговицата.

 

 

КУПИ ВЪВ ВСЯКА АПТЕКА ИЛИ ОНЛАЙН - ТУК!