Сърдечно-съдов риск и холестерол? Учените откриха нов метод за борба с холестерола, изцяло натурален и без употреба на статини

Article title 2


Знаете ли, че кардио-васкуларните заболявания са причина номер 1 за смърт в световен мащаб. През 2016 година има отчетени 17.9 милиона смъртни случаи, от които 31% са в резултат на сърдечно-съдови проблеми. От тях, 85% са причинени от инфаркт или сърдечен удар. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и в България.

 

Какво представлява холестеролът и каква е връзката със сърдечно-съдовия риск?

 

Холестеролът е изключително важно съединение, което помага на тялото в изграждането на нови клетки, в изолирането на нервите и производството на хормони. Холестеролът се синтезира главно в черния дроб и се транспортира чрез кръвния поток. Разделя се на липопротеини с висока плътност (HDL или т. нар. „добър“ холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или т.нар. „лош“ холестерол).

 

 

Прочетете ТУК как лекарите в България си свалят холестерола с помощта на Линоприксол!

 

Дислипидемията е проблем, който засяга хора от всякаква възраст и пол. Представлява нарушение в метаболизма на мазнините и често е съпроводено със значително завишение в серумните нива на холестерола и триглицеридите. В резултат на множество клинични изпитвания е доказано, че дислипидемията е водещ рисков фактор за атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. Атеросклерозата представлява втвърдяване (загуба на еластичност) и стесняване на артериите, причинено от натрупване на атеросклеротични плаки. Артериите са кръвоносни съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето до останалата част от тялото. Атеросклерозата започва в кръвта, а не в артериите Нивото на холестерола в кръвта е един от първостепенните фактори за поява на атеросклероза. Излишните количества LDL-холестерол, т.нар. “лош” холестерол, навлизат от кръвта във вътрешната обвивка на артериите, като постепенно се изграждат от малки кристали в по-големи мастни отлагания и способстват за образуване на атеросклеротична плака.  Натрупването на плака затруднява свободното протичане на кръвта през артериите. Това натрупване може да възникне във всяка артерия на тялото, включително в сърцето, краката и бъбреците. Това може да доведе до недостиг на кръв и кислород в различни тъкани на тялото ви. Част от плаките, могат да дадат началото на тромб (кръвен съсирек). Ако не се лекува, атеросклерозата може да доведе до инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност.

 

 

Други фактори за появата на атеросклероза са тютюнопушенето и високото кръвно налягане. Хората с високо кръвно налягане са по-предразположени към развитие на коронарна артериална болест (още позната като исхемична болест на сърцето или атеросклеротична болест на сърцето), тъй като високото кръвно налягане поставя под допълнително напрежение артериалните стени. С течение на времето това напрежение може да доведе до увреждане на артериите и ги прави по-уязвими към стесняване и натрупване на атеросклеротична плака. Тютюнопушенето е рисков фактор за атерогенезата - процес описващ начален стадий на развитие на атеросклерозата. LDL- холестеролът („лошият“ холестерол) се окислява под въздействието на свободните радикали, образуват се т.нар. пенести клетки, които слагат началото на атеросклеротичната плака. В последните години много се обръща внимание на свободните радикали. Това са силно реактивни химикали, които имат потенциала да навредят на клетките. Те се образуват в организма в резултат на тютюнопушенето. В днешно време тялото ни все повече е подложено на вредното им въздействие в резултат на начина ни на живот – прекомерният стрес, неадекватната или прекомерна консумация на хранителни вещества и алкохол.

 

Преди време се е приемало, че атеросклерозата засяга предимно възрастни хора. За съжаление обаче, множество проучвания показват, че честотата и сред младите хора непрекъснато нараства – установено е, че близо 30% от младите хора на възраст 19-20 год. са в рискова група за развитие на атеросклероза, а в групата на възраст 25-30 год. има вече клинични прояви на заболяването. Мъжете боледуват 10 пъти по-често от жените.

 

Повишените нива на холестерола обикновено се дължат на ендогенни (вътрешни) причини, организмът сам синтезира холестерола. Проучванията показват, че храната, която приемаме влияе едва до 20% върху образуването на лошия холестерол, което ни прави изключително уязвими, дори ако много внимателно следим какво ядем. Ето защо, ограничаването на храни, богати на мазнини и елиминирането на конкретни храни от диетата далеч не е достатъчно, за да се предпазим от атеросклероза и сърдечно-съдов риск. Подходът трябва да бъде значително по-комплексен. Генетичната предиспозиция или т.нар. наследствена обремененост играе основна роля за развитието на сърдечно-съдови проблеми в определен етап от живота. Всъщност, оказва се, че без значение дали сме пълни или слаби, всеки може да бъде еднакво застрашен от инфаркт и други кардио-васкуларни усложнения ако организмът е предразположен към образуването на лош холестерол и генетичните фактори са налице.

 

Прочетете ТУК как лекарите в България си свалят холестерола с помощта на Линоприксол!

 

Добрата новина е, че успоредно с тези най-нови проучвания, учените са открили и начин как да се предпазим с помощта на природата, дори при наличие на генетична семейна обремененост.

 

Европейската асоциация по кардиология и Европейската общност по атеросклероза препоръчват използването на храни, богати на фитостероли и добавки, съдържащи ферментирал под действието на дрожди червен ориз. 

 

 

Линоприксол е новото откритие на лекарите. Той е ефективен колкото статините, без нежеланите лекарствени реакции, свързани с тяхната употреба, като чернодробно увреждане и болки в мускулите. В унисон с Европейските препоръки за борба с холестерола и ограничаване на сърдечно-съдовия риск, Линоприксол съдържа фитостероли (бета-ситостерол, компестерол и стигмастерол), ежедневната консумация на които може да ефективно да понижи триглицеридите и LDL- холестерола с до 12%.

 

В допълнение към това, Линоприксол съдържа Монаколин K - фитостатин, който произхожда от червен ориз, подложен на ферментация с гъбата Monascus purpureus. Монаколин К е натурален инхибитор на HMGCoA ензима, който стартира производството на холестерол в кръвта. Монаколин К по естествен път редуцира лошия холестерол LDL и триглицеридите в кръвта /мастни съединения, които запушват и увреждат кръвоносните съдове, вследствие на което се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и инсулт/. Монаколин  К оказва благоприятен ефект при високо кръвно налягане. Ефективността на монаколин K е потвърдена от клинични изследвания.

 

Линоприксол съдържа и патентована съставка - Biox-Save - изключително мощен антиоксидант, комбиниращ полифенолите, добити от италианска био зелена маслина и италианско био червено грозде. Наличието на мощни антиоксиданти спомага за елиминирането на свободните радикали и има пряка връзка с ограничаване процеса на атерогенезата и респективно, атеросклерозата.

 

 

Наличието на коензим Q10 в състава на Линоприксол намалява кардиоваскуларния риск и повлиява лечението на кардиоваскуларни заболявания поради подобряване на снабдяването на клетките на миокарда с енергия. Освен това CoQ10 намалява оксидацията на LDL-холестерола (т.нар. лош холестерол), като така инхибира или потиска прогресията на атеросклерозата. В допълнение към това, подпомага разширяването на съдовете, което допринася за по-доброто кръвоснабдяване на органи и тъкани. Един от рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания е намаленото количествено CoQ10, а статините, които са най-често прилаганата терапия при влошен липиден профил, блокират синтеза на CoQ10.

 

В заключение, ЛИНОПРИКСОЛ е ефективна и безопасна алтернатива на статиновата терапия при пациенти с влошен липиден профил и повишен сърдечно-съдов риск, както и при пациенти с метаболитен синдром

 

Прочетете ТУК как лекарите в България си свалят холестерола с помощта на Линоприксол!

 


Референции:

http://www.cardioburgas.com/infobg/76

https://www.health.harvard.edu/heart-health/premature-heart-disease

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/atherosclerosis#1

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-genetics-of-heart-disease-an-update

https://www.healthline.com/health/atherosclerosis#risk-factors

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf

https://www.webmd.com/heart-disease/what-is-atherosclerosis#1