Трагичната истина за лошия холестерол и наследството, което не желаем

Article title 2


Тъй като високият холестерол най-често няма никакви симптоми, хората обикновено не се замислят, че могат да бъдат засегнати, и за последиците от него. А дори и да знаят, че имат завишени стойности на холестерола в кръвта, не го приемат сериозно, докато не получат инфаркт или инсулт.

 

Сърдечносъдовите заболявания са причина номер 1 за смърт в световен мащаб и в България. Населението на България е с най-ниска очаквана продължителност на живота сред всички държави в ЕС, а над 70% от смъртните случаи при мъжете и жените са причинени от сърдечносъдови заболявания.

 

И докато сме склонни да вярваме, че това са „болести“ при възрастните и „това няма да се случи на мен“, проучванията показват, че храната, която приемаме, начинът ни на живот и възрастта влияят едва до 20% върху образуването на лошия холестерол, а наследствената обремененост цели 80%.

 

Фамилната хиперхолестеролемия (FH) е наследствено състояние, характеризиращо се с по-високи от нормалните нива на LDL- холестерол (лошия холестерол) в кръвта. Семейната хиперхолестеролемия причинява до 10% от ранно възникналите, или възникналите преди 55-годишна възраст сърдечносъдови заболявания.

 

 

Ако ваш роднина или роднини са претърпели инфаркт,  нуждаели са се от стент или са имали байпас по-рано в живота - преди 55-годишна възраст при мъжете и преди 65-годишна възраст при жените - това са сигнали, че в семейството ви може да има фамилна хиперхолестеролемия.

 

Въпреки че високият холестерол в кръвта обикновено е  асимптоматичен, други признаци и симптоми на фамилната хиперхолестеролемия, освен семейната история могат да бъдат:

 

    • Мастни отлагания по кожата, наречени ксантоми; обикновено се срещат по ръцете, лактите, коленете и глезените
    • Мастни отлагания в областта на клепачите, наречени ксантелазми
    • Високи нива на холестерол в кръвта
    • Спазми на един или двата прасеца при ходене
    • Болки в гърдите
    • Внезапни симптоми, подобни на инсулт, като проблеми с говоренето, увисване от едната страна на лицето, слабост на ръката или крака и загуба на равновесие

 

Мъжете с подобна генетична предиспозиция могат да получат коронарна болест на сърцето 10 до 20 години по-рано в живота. Половината от мъжете, които имат фамилна хиперхолестеролемия и не се профилактират или лекуват, ще получат инфаркт или ангина пекторис (стенокардия) преди навършването на 50тата си годишнина. В някои случаи инцидент може да настъпи и в доста по-млада възраст. Близо 30% от жените, които не се лекуват ще получат инфаркт преди навършването на 60 години.

 

Фамилната хиперхолестеролемия е значително слабо диагностициран проблем - само 10% от хората, родени с FH, знаят, че го имат и са диагностицирани днес. Това се дължи на ниската информираност на обществото, неспособността да се свържат високите стойности на холестерола с генетична причина и че много хора с FH не показват видими симптоми и следователно не получават необходимите грижи.

 

Добрата новина е, че фамилната хиперхолестеролемия може да бъде диагностицирана с обикновен кръвен тест и докладвана фамилна анамнеза за ранни сърдечно-съдови заболявания. За потвърждаване на наличието на FH може да се използват и генетични изследвания.

 

Превенцията е жизненоважна при хора, при които генетичните фактори са налице. Положителната новината е, че учените са открили как да се профилактираме и да се предпазим с помощта на природата, дори при наличие на генетична семейна обремененост.

 

Европейската асоциация по кардиология и Европейската общност по атеросклероза препоръчват използването на храни, богати на фитостероли и добавки, съдържащи ферментирал под действието на дрожди червен ориз.

 

 

Линоприксол е новото откритие на лекарите. Той е натурална алтернатива на статините, без нежеланите лекарствени реакции, свързани с тяхната употреба, като чернодробно увреждане и болки в мускулите. В унисон с Европейските препоръки за борба с холестерола и ограничаване на сърдечно-съдовия риск, Линоприксол съдържа фитостероли (бета-ситостерол, компестерол и стигмастерол), ежедневната консумация на които може да ефективно да понижи триглицеридите и LDL- холестерола с до 12%.

 

В допълнение към това, Линоприксол съдържа Монаколин K - фитостатин, натурален инхибитор на HMGCoA ензима, който участва активно в синтеза на холестерол в кръвта. Монаколин К по естествен път редуцира лошия холестерол LDL и триглицеридите в кръвта и оказва благоприятен ефект при високо кръвно налягане.

 

Линоприксол съдържа и патентована съставка - Biox-Save - изключително мощен антиоксидант, който спомага за елиминирането на свободните радикали и има пряка връзка с ограничаване процеса на атерогенезата и респективно, атеросклерозата.

 

 

Наличието на коензим Q10 в състава на Линоприксол намалява кардиоваскуларния риск и повлиява лечението на кардиоваскуларни заболявания поради подобряване на снабдяването на клетките на миокарда с енергия. Освен това CoQ10 намалява оксидацията на LDL-холестерола (т.нар. лош холестерол), като така инхибира или потиска прогресията на атеросклерозата. В допълнение към това, подпомага разширяването на съдовете, което допринася за по-доброто кръвоснабдяване на органи и тъкани. Един от рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания е намаленото количествено CoQ10, а статините, които са най-често прилаганата терапия при влошен липиден профил, блокират синтеза на CoQ10.

 

Линоприксол е безопасно средство за превенция на проблеми с липидния профил, поддържа нормалната функция на ендотела, използва се за превенция на Исхемична болест на сърцето (ИБС), а при пациенти с ИБС спомага за забавяне прогресията на коронарната атеросклероза. Линоприксол е подходящ и при пациенти с метаболитен синдром и не съдържа цитринин.

 

 

Купете Линоприксол в близката аптека или онлайн с 15% намаление от Ремедиум - ТУК!

 

Ето какво споделя Д-р Татяна Матева, общопрактикуващ лекар, гр. Русе от позицията на лекар с дългогодишен опит и множеството пациенти с влошен липиден профил и какво е решението за тях:

 

Не са никак редки случаите на повишаване нивата на холестерола и триглицеридите при млади хора. Установяваме и горногранични или леко повишени стойности на кръвната захар.  Тази промяна прогресира с времето и увелича риска от развитието на метаболитен синдром, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет или подагра.

 

ЛИНОПРИКСОЛ е продукт доказал своят ефект в поддържането на здравословно ниво на липидите и има значим, намаляващ холестерола ефект. Той повлиява лечението на сърдечно–съдовите заболявания като подобрява снабдяването на клетките на миокарда с енергия. 

 

 

За фамилната обременеост  и нуждата от превенция Д-р Диана Боева, ОПЛ – гр.Бургас споделя:

 

Трябва да има осъзнатост, че превенцията е изключително важна!

 

Стресът, нездравословното хранене, тютютнопушенето определено са сред причините за появата на висок холестерол, но имам и пациенти, които са със сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол, въпреки че спортуват и водят здравословен начин на живот. В тези случаи по-скоро се касае за наследствена обремененост. Ако в семейството има роднини с инфаркт или проблеми със сърцето, особено в по-ранна възраст, то много е вероятно е да се наследят.

 

Препоръчвам и предписвам на своите пациенти както за превенция така и за справяне с високия холестерол, Линоприксол като продукт създаден изцяло от натурални съставки, който успешно замества статиновата терапия. В превъзходните му качества и висока ефективност съм се убедила лично.

 

За високият холестерол, превенцията и мястото на Линоприксол Д-р Добринка Маджарова - ОПЛ , гр. Ямбол казва:

 

За съжаление, в практиката си все по-често забелязвам тенденцията към  увеличаване броя на млади хора, които имат завишени стойности на холестерола и триглицеридите, високо кръвно налягане или попадат в рисковата група за развитие на атеросклероза. При тях по-скоро се касае за наследственост, която се предава през поколенията, когато някои от родителите е имал сърдечно-съдови проблеми.

 

Горещо препоръчвам Линоприксол на всички, които имат нужда да коригират нивата на холестерола и триглицеридите или са в повишен  сърдечно-съдов риск.

 

В заключение, грижете се за здравето си, не неглижирайте високия холестерол и генетичните фактори. Профилактирайте се редовно и приемайте продукти, съгласно Европейските стандарти за борба с холестерола и сърдечносъдовите заболявания, за да се наслаждавате на дълъг и здравословен живот. 

 

Купете Линоприксол в близката аптека или онлайн с 15% намаление от Ремедиум - ТУК!

 

В заключение, грижете се за здравето си, не неглижирайте високия холестерол и генетичните фактори. Профилактирайте се редовно и приемайте продукти, съгласно Европейските стандарти за борба с холестерола и сърдечносъдовите заболявания, за да се наслаждавате на дълъг и здравословен живот.

 


Референции:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/genetic-factors-and-cholesterol
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/causes-of-high-cholesterol/familial-hypercholesterolemia-fh
https://thefhfoundation.org/familial-hypercholesterolemia/what-is-familial-hypercholesterolemia
https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/state/docs/chp_bulgaria_bulgarian.pdf
https://www.health.harvard.edu/heart-health/premature-heart-disease
https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-genetics-of-heart-disease-an-update
https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/when-high-cholesterol-is-a-family-affair
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2015/09/24/17/25/the-tragic-truth-about-familial-hypercholesterolemia