За цистита, неговите симптоми и начини на лечение

Article title 2


За цистита, неговите симптоми и начини на лечение разказват АБОФАРМА и Д-р Валентин Бачев - уролог в УМБАЛ „Св. Анна“, гр. София. Преди това е работил в „Пирогов“. Има над 20 годишен стаж в областта на урологията, специализации в Германия, както и участия в световни и европейски медицински конгреси.

 

С диагнозата „цистит” се обозначава възпалението на стената на пикочния мехур. Това урологично заболяване оглавява класацията на най- често срещаните, упорити и неприятни възпаления и се нарежда на второ място  след инфекциите на дихателните пътища.

 

Според световната здравна статистика, около 40% от жените поне веднъж в живота си са прекарали възпалително заболяване на пикочните пътища, като резултатите от медицинската практика и проведените в нея наблюдения, установяват, че 80% от всички жени са имали цистит. При голяма част от тях, той често се повтаря т.е. става рецидивиращ.

 

Възрастта, на която най-често се среща този вид възпаление е около 40 години, но разбира се има хора и от всяка друга възраст, дори деца.

 

Най-честата причина за развитието му е бактериална инфекция. Нормално в пикочния мехур липсва бактериална флора, затова най-често циститът се предизвиква от чревни бактерии, които попадат в него през пикочния канал (уретрата). Основният източник на бактерии е дебелото черво на човека. Там те са част от нормалната чревна микрофлора и осъществяват важни за здравето ни процеси, но когато напуснат дебелото черво и се заселят в пикочната система, се превръщат в болестотворни причинители на инфекция.

 

Ешерихия Коли (Escherichia coli) е най-честият микроорганизъм, отговорен за цистита. Съществуват и други бактерии, които могат да бъдат причинители на цистит или други уринарни инфекции. Такива са Стафилококите от кожата или други бактерии намиращи се в червата - Proteus, Klebsiella, Enterococcus.

 

ЗАЩО ЖЕНИТЕ ПО-ЧЕСТО СТРАДАТ ОТ ЦИСТИТ?

 

Поради своята специфична анатомия, жените са засегнати по-често от цистит от мъжете.

 

При жените уретрата, отвеждаща урината от пикочния мехур навън е много по-къса, права и се отваря на нивото на влагалището, а то е зона обилно наситена с бактерии. Така за бактериите е много лесно да проникнат по хода на пикочния канал и оттам да попаднат в пикочния мехур, където се получава цистит или инфекция на долните пикочни пътища.

 

При мъжете уретрата е много по-дълга, тънка и извита, затова проникването на бактерии при тях е доста по-трудно. За наличието на бактериалната инфекция на пикочния мехур при тях най-често има и допълнителен предразполагащ фактор или заболяване. Затова и при мъжа циститът почти винаги е усложнен, тъй като е в следствие на някакъв друг проблем, докато при жените той се среща много често, но е по-скоро спорадична инфекция.

 

КАКВО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ИНФЕКЦИЯТА?

 

Сред основните причини за появата на цистит са лошата хигиена или обратното – свръх дезинфекцията в интимната област при жените, прекалената сексуална активност или наличието на стомашно-чревни проблеми, които се свързват с появата на по-силно патогенни бактерии, а от там и с увеличен риск от бактериална инфекция.

 

Към факторите за появата на цистит спада и недостатъчният прием на течности, което намалява „изчистването” на пикочния мехур и уретрата от урината и увеличава шансовете на бактериите да се размножават. Бременността също е фактор за появата на инфекция на пикочните пътища, тъй като хормоналните промени по време на бременността увеличават риска от инфекция. Уязвими към цистита са и диабетиците, защото захарта в урината е идеалната хранителна среда за бактериите.

 

От значение е и състоянието на имунната ни система. Когато имунитетът се понижи, ставаме лесна плячка за бактериите, които нахлуват в тялото и се прикрепят към уринарния тракт. Затова често, цистит се появява при настинка.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ЦИСТИТ?

 

Обикновено циститът започва с оскъдно, но често уриниране, което е съпроводено със силно парене и болка. В последствие позивите за уриниране се увеличават, макар че пикочният мехур е изпразнен. Появява се усещане за натиск и болка в тазовата област. Друг симптом е мътната или силно неприятна миризма на урината.

 

ДО КАКВИ УСЛОЖНЕНИЯ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ЦИСТИТЪТ?

 

Бактериите от пикочния мехур могат да засегнат бъбреците. Тогава говорим за ПИЕЛОНЕФРИТ, който е най-тежкото усложнение от цистита. Особено показателни за неговата поява са оплакванията придружени с висока температура или болките в областта на кръста, затова те не бива да се пренебрегват.

 

Другото усложнение, което всъщност често се случва е ХРОНИФИЦИРАНЕТО НА ЦИСТИТА. Това е изключително мъчително състояние, което се лекува много трудно. Затова е от особено значение да се постави навреме точната диагноза и да се проведе правилното лечение за да се избегнат усложнения.

 

КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ НА ЦИСТИТА?

 

Терапията при симптоми на цистит е насочена към отстраняване на основния причинител, най-често бактерията Ешерихия Коли. При първи симптоми на цистит или при вече задълбочило се възпаление на стената на пикочния мехур, препоръчване прием на УРОЦИСТ. Това е продукт, който бързо и трайно облекчава симптомите на цистита. 

 

Добавен към основното терапевтично лечение УРОЦИСТ не позволява на бактериите Ешерихия Коли да се захванат за стените на уринарния тракт. Така те остават свободни в и се изхвърлят от организма с урината. Той действа и на бактериите, които вече са се захванали за стените на уринарния тракт, като улеснява тяхното отделяне и отвеждане навън от организма.

 

Основното лечение на цистит обикновено включва антибиотици, но бактериите много бързо стават резистентни към тях, затова добавянето на продукт като УРОЦИСТ е сериозна подкрепа в борбата с това заболяване.

 

ЗАЩО УРОЦИСТ И КАК ДЕЙСТВА?

 

УРОЦИСТ е с патентован и изключително богат състав, който няма аналог на пазара! Съдържа биологично активните вещества D-маноза, екстракти от червена боровинка и Мечо грозде, Бета глюкани, които действат синергично и водят до високата ефективност на УРОЦИСТ.

 

След като навлязат в пикочните пътища, болестотворните бактерии се прикрепят за тяхната повърхност посредством израстъци, подобни на пипалца, наречени фимбрии. D-маноза та има способността да се свързва с уропатогенните бактерии и  да блокира фимбриите на бактериите, чрез които те се прикачат за пикочните пътища. Така, те не могат да изпълнят своите функции, в резултат на което остават свободни в урината и лесно се отвеждат навън. Това позволява изчистването на пикочния мехур и бързото облекчаване на симптомите на цистит.

 

Проантоцианидините (PAC-А) в състава на екстракта от червена боровинка блокират другия вид фимбрии. Заедно с D-манозата те блокират над 95% от фимбриите на бактериите. Затова в комбинация D-манозата и проантоцианидините осигуряват много по-добра и надеждна защита на пикочните пътища, отколкото поотделно.

 

За разлика от антибиотика, който действа неселективно, проантоцианидините тип А действат много по-прецизно. Те унищожават само връзката на патогенната бактерия с рецепторите, без да унищожават цялата популация Ешерихия Коли, някои щамове от която, са част от полезната микрофлора в червата.

 

Мечото грозде има силно изразено антимикробно и противовъзпалитено действие при инфекции на уринарния тракт. Освен това стимулира отделянето на урина, без това да повлияе на изхвърлянето на натрий и калий, като така ускорява елиминирането на бактериите.

 

Бета-глюканите са полизахариди, съдържащи се в клетъчната стена на някои бактерии, гъби и дрожди. Те провокират и активират собствения  имунен отговор на организма, като по този начин изграждат защита, която спомага за премахването на инфекцията и за предотвратяване на евентуален рецидив.

 

УРОЦИСТ е подходящ за превенция и  лечение на цистит, на който можете да се доверите на 100%.

 

В случай на силни болки и изострен цистит е препоръчително да се приемат 2 таблетки дневно, до изчезване на симптомите. Имайте предвид, че таблетката не бива да се чупи, защото се нарушава структурата на D-манозата! УРОЦИСТ е подходящ за прием и от бременни.

 

Д-р Валентин Бачев е специалист уролог в София с над 20 години опит. Извършва диагностични и оперативни интервенции на пикочно-половата система. Прилага съвременни методи в оперативната урология и се профилира във високоспециализирани конвенционални, лапараскопски и ендоскопски операции.