Пост - Covid синдромът – живот след вируса

Article title 2


Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.

Уинстън Чърчил

Защо и как да се погрижим за себе си след преболедуване на Covid-19 и то без да подлагаме на повече изпитание психиката си.

 

Пост-Covid синдром – последици

 

Едно от усложненията на пневмонията вследствие на COVID-19 и ARDS (остър репсираторен дистрес синдром) е белодробната фиброза. Въпреки че понастоящем няма клинични данни за честотата и механизма на белодробната фиброза след COVID-19, се смята, че засяга около една трета от пациентите, хоспитализирани със SARS-COV-2. След пневмония, белият дроб е по-предразположен към развиването на фиброза. На мястото на възпалената тъкан, след това се образува фиброзна тъкан, която вече не изпълнява функциите на органа, дихателната функция на белия дроб намалява значително, пациентът има постоянен задух, има намалено снабдяване на всички органи с кислород. Напреднала фаза на фиброза води до фатален край за пациента.

 

Инфекцията с COVID-19 е ново заболяване, засягащо главно дихателната система, но също така е придружено от много извънбелодробни прояви. Болестта се проявява с широк спектър от клинични признаци и симптоми с участието и на други жизненоважни органи  като сърцето, стомашно-чревния тракт, черния дроб, централната нервна система, кръвта и бъбреците.

 

Също така, рискът от дълбока венозна тромбоза и последваща животозастрашаваща белодробна тромбоемболия сред болни от COVID-19 е висок, но варира значително в зависимост от тежестта на заболяването. Тези открития засилват необходимостта от използване на тромбопрофилактика при всички болни с COVID-19.

 

Механизмът, по който вирусът променя организма е следният:

 

    • Вирусът навлиза в клетките на белия дроб и ги уврежда
    • Вирусът навлиза в ендотела (вътрешната обвивка) на съдовете и ги уврежда. По този начин се натрупва оточна течност, фибрин (белтъкът, който допринася за слепването на тромбоцитите и образуването на тромби) и възпалителни клетки
    • Започват да се отлагат фибринови вещества и фибробласти (клетки на съединителната тъкан), образува се нова, заместваща тъкан, която не е функционална – процес, наречен фиброза. Колкото по-голям е този участък, толкова повече отпада функцията на съответния орган и нараства опасността за пациента

 

Възстановяване и профилактика при Пост-Covid синдром:

 

Всички хора, независимо дали са прекарали Covid-19 или не трябва да имат достъп до информация и познание за последиците от болестта с цел да се предпазят от тях и да бъдат по-внимателни към себе си и здравето си.
Множество проучвания разкриват ролята на течния органичен германий (GE-132) и гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum – позната още като гъбата на безсмъртието) за спомагане възстановяването при Covid-19 и последствията от него.

 

Течният органичен германий, извлечен от гъба Рейши действа в 2 направления – профилактично действие при Covid-19 и антифиброзно действие.

 

Профилактично действие

 

Още през 1967 г. японският учен Кацухико Асаи е успял да синтезира от гъбата Рейши течен германий, който пренася кислородните атоми до клетките. Една молекула GE-132 има способността да пренася три кислородни атома до клетките и тъканите на организма. Кислородната консумация е от ключово значение – колкото повече кислород се вкарва в клетките, толкова по-бързо те се възстановяват от всякакъв тип поражения и следвъзпалителни процеси. Течният органичен германий подобрява усвояемостта на кислорода, помага при състояния, свързани с недостиг на кислород и хипоксия и действа по независим от хемоглобина механизъм.

 

В допълнение към това, течният органичен германий проявява антитромбоцитен ефект, действа съдоразширяващо, като подобрява циркулацията на кръвта, подобрява еластичността на еритроцитите (омекотява червените кръвни телца) и помага на кръвта да се движи по-лесно. Също така, действа като мощен, интелигентен имуномодулатор, при който не се наблюдава животозастрашаваща свръх реакция на имунитета (т.нар. цитокинова буря).

 

"Органичният течен германий увеличава производството на гама-интерферон, активира макрофагите, увеличава производството на естествените Т-клетки убийци, увеличава активността на T-лимфоцитите, увеличава производството на IgM и IgG антитела. Стимулира имунната ни система по един, бих казал, интелигентен начин, като същевременно ни предпазва от свръхреакция на имунитета, която може да бъде фатална. Това качество на продукта го прави предпочитан за моите пациенти. Възможността да осигурим адекватен имунен отговор, без опасност от свръх реакция, може да реши хода на протичане на заболяването.“

 

Д-р Бруск Халил – пулмолог, началник COVID отделение към Втора МБАЛ – София

 

Антифиброзно действие:

 

Антифиброзното действие на гъбата Рейши се изразява в:


    • Намалява ангиогенезата (разрастването на съдовете) – при тромбоза или затруднен кръвоток се разрастват колатерали (нови кръвоносни съдове), които изхранват новообразуваната съединителна тъкан
    • Повлиява възпалителния процес
    • Пречи на образуването на фибрин и фибробласти

 

„В острата фаза и в постковидния период течният германий е изключително подходящ за намаляване на риска от фиброза. Течният органичен германий действа по различни механизми, един от които е потискане на така наречените матриксни металопротеази в белия дроб, а вторият е свързан с подобряване оксигенацията на органите т.е. доставката на кислород до различни органи при това по механизъм, който е независим от хемоглобина.“

 

Д-р Пепа Ферейра – специалист по обща медицина, практикувала във Великобритания; работи в Covid отделение в гр. Девин

 

 

Оксидативният стрес се отключва когато тялото е подложено на вредното въздействие на свободните кислородни радикали, които се образуват при състояние на стрес, тютюнопушене, употребата на вредни храни и алкохол и при заболявания на белия дроб. Вследствие на оксидативния стрес настъпват редица необратими процеси в клетката. Оксидативният стрес е един от най-важните фактори в образуването на тъканната фиброза. Органичният течен германий има и изключително мощен антиоксидантен ефект, неутрализира действието на свободните радикали и респективно оказва антифиброзно действие.

 

„Отключването на токсичната реакция – оксидативният стрес - се изразява в атакуване на клетките, прекъсва се връзката между тях и по този начин се уврежда ДНК на клетката. Нейната структура вече не е способна да реагира нормално и това води до редица заболявания, било то доброкачествени или злокачествени. Тази неблагоприятна верига може да се прекъсне чрез прием на антиоксиданти. Лечебните свойства на гъбата Рейши произтичат от това, че тя на първо място е естествен продукт и германият, извлечен от нея,  е изключително мощен антиоксидант.“

 

Д-р Красимира Динкова - специалист пневмология и фтизиатрия, гр. София

 

 

HAYDE е единственият продукт на пазара, който съдържа органичен течен германий, извлечен от Гъба Рейши. Продуктът съдържа и екстракт от спороносната част на гъбата Рейши, която е най-богата на полизахариди и тритерпени – вещества с мощен имуностимулиращ ефект. Течната форма на прием на винаги е по-добра от таблетната, тъй като много по-бързо се разтваря в организма и достига до местата, за които е предназначена.

 

HAYDE e подходящ както през острата фаза на протичане на Covid-19, така и за профилактика и възстановяване при Пост-Covid синдром. HAYDE подобрява или бързо възстановява кислородното насищане, намалява оксидативния стрес, пречи на окисляването на и отлагането на лошия холестерол, има антитромботично и антифибротично действие и последно, но не на последно място помага при психични проблеми с физическо изражение като гореспоменатата мозъчна мъгла, тревожност, депресия и потиснатост.

 

 

В заключение, Пост-Covid синдромът е ново, уникално явление и все още се учим за последиците от него. Въпреки това, наш дълг и отговорност както към себе си, така и към околните е да бъдем информирани и да предаваме знанието. И да, това определено не е краят, но ние ще бъдем подготвени. 

 

Може да закупите HAYDE в близката аптека или онлайн с 15% отстъпка в Ремедиум - ТУК!

 

* Ако закупите онлайн от Ремедиум в следващите 24 ч., получавате 15% отстъпка!

 


Референции:

 

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01283-z
https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/nov/post-covid-syndrome-what-should-you-do-if-you-have-lingering-covid-19-symptoms/
https://www.health.harvard.edu/blog/the-tragedy-of-the-post-covid-long-haulers-2020101521173
https://www.idsociety.org/covid-19-real-time-learning-network/disease-manifestations--complications/post-covid-syndrome/
https://www.healthline.com/health-news/fauci-warns-about-post-viral-syndrome-after-covid-19#What-is-post-viral-syndrome-following-COVID-19?
https://link.springer.com/article/10.1007/s12016-021-08848-3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7785952/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213007121000289
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7383117/
https://thrombosisjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12959-021-00266-x
https://innovareacademics.in/journals/index.php/ajpcr/article/view/32124/19758
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251772/
https://www.imispain.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/7_49_IMI.pdf