Същестуват около 20 различни вида колаген! Кой е най-добрият и на кой вид се доверяват лекарите - интервю с д-р Орфани

Article title 2


Интервю с д-р Свобода Димитрова Орфани-ОПЛ, гр. Ямбол : Как да разберем от какъв КОЛАГЕН се нуждаем и кой е най-добрият за нас?


Какво представлява колагенът и за какво е необходим на тялото?


Колагените са влакнести протеини, които се използват от организма за да се получи форма и защита на клетките. Колагените са важна съставна част на почти цялата съединителна тъкан, включително на костите и хрущялната матрица.. Те съдържат близо 25% от общата протеинова маса на организма. За колагените бихме могли с основание да кажем и, че те са ‚лепилото“ което поддържа човешкото тяло. Съществуват около 20 различни вида колаген, които се класифицират според тяхната молекулярна организация. Първите пет са най-разпространените в тялото
на човека.


Колагенът допринася за нормалното функциониране на ставите, костите, съединителната тъкан, скелетната мускулатура и стените на кръвоносните съдове. Той е необходим още и за кожата, косата, ноктите и очите. Колагенът допринася за еластичността и здравината на тъканите. Той спомага за намаляване на фините линии и бръчки. Помага за поддържането регенерацията на ставния хрущял, сухожилията и костите. Освен това, колагенът влияе и на качеството на съня. Спомага за регулиране на телесното тегло и подобряването на чревната флора.


Кога възниква необходимостта от допълнителен прием на колаген и защо?


При млада и защитена от слънцето кожа синтезът на колаген е балансиран. С увеличаване на възрастта обаче настъпва дисбаланс и тогава тялото ни се нуждае от допълнителен прием на колаген. Когато е синтезиран в достатъчни количества, той е способен да поддържа младежкия вид на кожата и да не позволява отпускане, поява на бръчки и петна. Колагенът подпомага обновяването на кожните клетки и придава на кожата по-гладък и стегнат вид. Подобрява нейната еластичност и регенерира вече увредената кожа. Той възстановява кожната тъкан, подхранва и хидратира клетките, а това спомага и за намаляването на целулита. Докато сме по-млади тялото произвежда достатъчно колаген, който да се грижи за красивата ни кожа.


След 25-годишна възраст производството на колаген постепенно започва да намалява. С всяка изминала година кожата губи по около 1,5% от колагена. На 40- годишна възраст, нивата на колагена в тялото спадат с около 30%, а до навършване на 60, повече от половината колаген вече е изразходван.


Какво е решението за поддържането на еластична и здрава кожа? Все пак процесът „стареене“ не може да бъде спрян!


Процесът на стареене действително не може да бъде спрян, но може да се забави. С храната ние не може да си осигурим адекватен прием на колаген, тъй като колагеновата молекула се отличава с големи размери, което възпрепятства усвояването й от организма по естествен начин. Именно затова тялото ни се нуждае от допълнителен прием на колаген, който да се погрижи за еластичността на кожата, да укрепи ставите и да забави процесите на стареене.

 

Проколаген е продукт, който е надеждна подкрепа именно в тази посока. Той съдържа MSM-метилсулфонилметан, което представлява биологично активна форма на сярата или иначе казано-органична сяра в естествената си форма. Проколаген допринася за възстановяване образуването на напречни връзки в колагена, запазвайки своята еластичност. Освен това Проколаген подпомага синтеза на много ензими, хормони, аминокиселини, антитела и антиоксиданти.


Това е продукт, създаден по специална технология, който провокира тялото само да произвежда колаген на правилното място и именно това го отличава и го прави уникален. Съдържа специален патентован комплекс NDF (Natural Dermo Filler), който провокират образуването на собствен колаген , който се усвоява на 100%. NDF (Natural Dermo Filler)  е сух екстракт от бамбук, който съдържа силициев двуокис - структурен елемент на съединителната тъкан, от съществено значение за образуването на макромолекули като еластин и колаген, които поддържат гъвкавостта и еластичността на кожата. Той подпомага забавянето процеса на стареене на кожата и поддържа нейната гъвкавост и еластичност. Смята се, че
силициев диоксид може да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания. Той също така помага в лечението на костите, насърчава растежа на косата, ноктите, намалява загубата на костна маса, помага на ставите да запазят своята еластичност и облекчава ставните болки. Проколаген съдържа и витамин Е, който е мощен антиоксидант и подпомага предпазването от действието на свободните радикали. Витамин С е кофактор за синтеза на колаген, подпомага стабилизирането на двойната спирала на молекулата.
Последните проучвания показват, че правилната интеграция на витамин С, витамин Е, силициев двуокис и серен играе важна роля за намаляване на ефектите на стареене на кожата, като защитава структурните влакна на колаген от неконтролирано разграждане (повишена ММРs) и спомага за поддържане на баланс на нивото на извънклетъчната матрица.