Уникалните лечебни стойства на Алое Вера - интервю с гастроентеролога, д-р Боева

Article title 2


Д-р Василка Боева-гастроентеролог, с придобита специалност - вътрешни болести, МБАЛ“Хаджи Димитър“ - гр. Сливен


Д-р Боева, обяснете ни повече за действието и приложението на Алое Вера във вашата практика като специалист - гастроентеролог. Защо се препоръчва употребата му?


Алое Вера е растение познато на човека от хилядолетия. Има свидетелства за познаване на лечебните свойства на растението още от древността, когато войниците на Александър Македонски са се лекували с него. На първо място, това е растение, което действа противовъзпалително и е с много широк диапазон от приложение. От различни стомашно-чревни проблеми, през дерматологични такива, като се стигне и до приложението му при диабетиците. При тази група от хора, лично аз имам много добри отзиви от употребата на Алое Вера, защото тези пациенти често са податливи на инфекции и в тази посока, много добре им повлиява консумацията на сока от растението.


То дължи лековитите си свойства най-вече на своя витаминен и минерален състав.Съдържа манган, калций, калий, селен, цинк, желязо, мед и съдейства за регулиране на въглехидратната обмяна в организма. Също така Алое Вера съдържа много витамини от В групата-В2, В6, В12,
които допринасят за нормалното функциониране на нервната система, за нормалното образуване на червени кръвни телца, за регулират хормоналната дейност или подпомагат процеса на делене на клетките.


При какви заболявания предписвате Алое Вера и как се отразява то на пациентите ви?


Отчитам много добър ефект от приема на Алое при моите пациенти, особено при тези, които са в реконвалесцентен период, иначе казано-в процес на възстановяване след тежко боледуване. При хора боледували от тежки панкреатити, цирози или просто при по-възрастните пациенти,
нуждата от средство за възстановяване на имунитета и апетита е основна, затова точно тук е мястото на Алое Вера като укрепващо средство.
Алое има и доказани антинеопластични свойства, така че при запек също има много добър положителен ефект от приема му, тъй като сам по себе си запекът може да бъде и преканцероза/предраково състояние/ т.е. той е рисков фактор за развитие на карцином на дебелото черво. Така, че Алое Вера има място като предпазващо средство в тази посока. Той има слабително действие, но може да се използва и като протекция при неопластични заболявания.


И така можем да обобщим, че Алое Вера има широк диапазон на действие. Продуктите с Алое Вера могат спокойно да се включват като допълнение към основното лечение при гастрити, при гастроезофагеалната рефлуксна болест, хепатити, колити, запек, панкреатити или жлъчно-чернодробни заболявания. Аз съм с много добри впечатления от соковете Алое Вера на Абофарма, особено от факта, че всички продукти са произведени от сертифицирани растения т.е. начина им на обработка позволява, да се запазят ценните им съставки.