Пушачите са рискова група за COVID-19

Article title 2


ABOPHARMA и д-р София Ангелова - специалист по белодробни и вътрешни болести към болница Св. София – разказват за връзката между тютюнопушенето и Covid- 19

 

В условията на глобална пандемия светът е съсредоточил усилия да се справи с болестта, като се стреми да предоставя висока информираност на обществото за разпространението на заразата, как да се предпазим и кои са рисковите групи, така че фаталните последствия и разрастването й да бъдат възможно най-ограничени. Картината се допълва с всеки изминал ден, а всички се надяваме много скоро познанията на учени, изследователи и специалисти да доведат до трайно и успешно решение на проблема.

Междувременно, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) включи и пушачите сред групата на потенциално най-уязвимите за COVID-19. Според доклад на ECDC, базиран на проучване проведено в Университета на Южна Каролина, това се свързва със засилената активност при пушачите на ензима АСЕ2, който върху белодробните клетки служи като рецептор за SARS-CoV-2. В подкрепа на тези данни, в Европейския респираторен журнал (ERJ) е публикувано проучване, в което се посочва, че хората с Хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ) и настоящите пушачи имат по-високи нива на ангиотензин конвертиращ ензим II (ACE-2) в белите дробове, което може да ги изложи на повишен риск от тежко протичане на инфекция от COVID-19. И още нещо важно, което установяват авторите на проучването, че бивши пушачи са имали сходни нива на АСЕ-2 с хора, които никога не са пушили. С това заключение се обръщат към настоящите пушачи, че никога не е имало по-подходящ момент да се откажат от тютюнопушенето, за да се предпазят от COVID-19.

Цигареният дим парализира цилиите (ресничките) на  респираторния епител,чрез които се очистват дихателните пътища от попадналите в тях токсични вещества, вируси и бактерии. Той поразява и имунните клетки в белия дроб, борещи се с инфекциите. Затова пушачите са по-склонни да страдат от респираторни вирусни инфекции и стават податливи на усложнения.

Освен това знаем, че коронавирусът атакува белите дробове, а белият дроб на един пушач е с намален капацитет и не може да осигури достатъчно количество кислород на клетките и тъканите. Това от своя страна води до понижаване на имунният отговор при заразяване.

Условията, при които се увеличава потребността от кислород или намалява способността на организма да абсорбира правилно кислорода, излагат пушачите на по-висок риск от белодробни усложнения. В подкрепа на тези твърдения са и данните от Китай, посочени в метаанализ от пет проучвания от м. март 2020г., в който се посочва, че по-тежкото протичане на заболяването COVID19 се среща при пациенти с анамнеза за тютюнопушене.

Важно е да се обърнем и към хората с хронични заболявания на дихателните пътища и белите дробове като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и астма, които също са по-уязвими спрямо коронавируса, тъй като се увеличава риска от развиване на по-тежка инфекция на база съществуващите вече при тях възпалителни изменения на дихателните пътища. Затова на страниците на GOLD( ръководство за лечение на ХОББ) и на GINA (ръководство за лечение на астма) са посочени препоръки за придържане към терапията (редовен прием на инхалаторните поддържащи медикаменти) и спазване на мерките срещу заразата с коронавирус (социално дистанциране и миене на ръцете).

 

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДОСТЪПА НА КИСЛОРОД ДО КЛЕТКИТЕ?

 

HAYDE е създаден на основата на течен органичен германий - Ge-132, който доставя кислород до всяка клетка. Той притежава мощен антиоксидантен ефект и има способността да стимулира собствения имунен отговор, като активира макрофагите и увеличава производството на естествените Т-клетки убийци. Заедно с кислорода, органичният германий укрепва нашия естествен механизъм за справяне с атаката на вирусите в тялото като повишава имунитета.

 

В HAYDE органичният германий е извлечен от Гъба Рейши, известна с мощните си имуномодулиращи, антиоксидантни и релаксиращи свойства.  Продуктът съдържа и екстракт от спороносната част на гъбата Рейши, която е най-богата на полизахариди и тритерпени – вещества с мощен имуностимулиращ ефект.

 

HAYDE е разработен под формата на удобни и практични стикове за директна консумация.

 

Препоръчително е продуктът да се приема профилактично, докато отмине пандемията, тъй като повлиява изключително добре състоянията, свързани с  намаляване на дихателния поток и възпаления на дихателните пътища.

 

 

Д-р София Ангелова е пулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести.

 

Ръководи кабинет за борба с тютюнопушенето, в който прилага основните методи за лечение на никотинизма – психологически, медикаментозни и нетрадиционни. Член е на Европейското респираторно дружество, на Българското дружество по белодробни болести и Дружеството по нетрадиционна китайска медицина. През 2016 г. издава две книги – монографията „Тютюн – последици и лечение“ и книга за масовия читател „Наръчник на пушача“.

 

Никога не е късно да се спре тютюнопушенето! Всеки миг е важен, особено сега в условията на COVID19!